clanak False

Projekt “Vrtići u kvartovskom kinu“ nastavlja se online

24.11.2020.
Radi se o cjelovitom filmskom programu razvoja filmske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju „Sedmi kontinent“ u kojem aktivno kroz cijelu godinu sudjeluje 28 gradskih vrtića i 8 kulturnih centara, a koji financira Grad Zagreb.
 
U dosadašnjim normalnim okolnostima, djeca su se prije dolaska u kvartovsko kino zajedno sa svojim odgajateljima pripremala za projekciju najavljenog filma kroz ponuđene im odgojno-obrazovne aktivnosti. S djecom u kinima provodilo se vođeno gledanje filma, a nakon odgledanog filma, pri povratku u vrtiće istraživala se filmska priča još tjednima u za to predviđenim centrima u vrtićkim prostorijama.
 
A obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, jesensko izdanje ovog programa posvećeno lutkarskom animiranom filmu, provodi se online.
 
Do sredine prosinca prikazuju se online epizode animiranog serijala jednog od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji, Kolje Sakside. Inspiraciju za svog animiranog junaka autor je pronašao u vlastitom liku. Lutak Koyaa se na posve neobičan i zabavan način suočava sa svakodnevnim situacijama. Oživljava na ekranu i pomoću originalnih ideja rješava svoje probleme sa rasplesanim čarapama, letećom bilježnicom, razigranim autićima, tvrdoglavom naljepnicom, smrznutim šalom ..
 
Kao i u kinu,  kroz online vođeno i svjesno gledanje filmova, razgovore prije i nakon filma, kao i razne maštovite igre i zabavne aktivnosti vodi ih voditeljica koju djeca poznaju iz programa u kinu. Odgojitelji i dalje provode odgojno-obrazovne aktivnosti prema metodičkom priručniku prilagođenom djeci predškolske dobi, koji također preuzimaju s  online poveznice. Niz predloženih aktivnosti uz film Koyaa imaju za cilj približavanje filmske priče i lutkarskog filma kao vrste animiranog filma. Istražuju se zajedno s djecom uloge pokreta i zvuka na filmu te kako zajedno oživiti lutka ili neki predmet.
 
Pedagoginja Zlata Gunc iz DV Ivana Brlić Mažuranić sudjeluje u programu od samoga početka:Smatramo da projekt ne samo da razvija filmsku pismenost nego utječe i na razvoj mnogobrojnih drugih kompetencija djece. U ovoj epidemiološkoj situaciji posve su ograničeni izlasci djece van vrtića, posjete, sudjelovanje u različitim događanjima i susretima sa zanimljivim ljudima. Tim više nam je izuzetno drago da se, unatoč koroni, iznašla mogućnost da se projekt nastavi u virtualnom obliku. Iako doživljaj filma nije kao u kino dvorani, djeca su uživala u filmu Koyaa i aktivnostima koje su prethodile i slijedile projekciju. Radujemo se budućim susretima, makar i u virtualnom obliku.
 
Projekt Vrtići u kvartovskom kinu u gradu Zagrebu provodi se od 2016. godine i godišnje ostvari 7 tisuća posjeta djece, a više stotina odgojitelja je dosada sudjelovalo u godišnjim edukacijama na temu razvoja filmske pismenosti.

Aktualno