clanak False

Proslava obljetnice 140 godina tekstilnog školstva grada Zagreba i Dana Škole za modu i dizajn u Obrtničkoj komori Zagreb

08.05.2019.
Škola za modu i dizajn u svibnju ove godine, obilježila je 140 godina školovanja učenika i učenica u području tekstila od davne 1879. godine kada je osnovana Šivaća i risačka škola pri Višoj djevojačkoj školi.
Slavlje se odvilo pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba i domaćinstvom Obrtničke komore Zagreb. Djelatnici škole na čelu s v. d. ravnateljicom Majom Dadić Žeravicom i učenicima prikazali su bogati školski život i dinamiku strukovnih zanimanja tijekom modne revije od osam modnih kolekcija od kojih su dvije predstavljale inovacije u tekstilu – Šestinski kišobran u novom ruhu: kao torba, ruksak ili prostirka za plažu i Kombucha moda gdje su uzgojem bakterijske kulture u kontroliranim uvjetima školskog laboratorija, izrađeni elementi na haljini. Posebice su bili ponosni na nagrađene kolekcije s ovogodišnjeg natjecanja WorldSkills Croatia koju su nazvali Bajke iz Škole za modu i dizajn budući da su inspirirane bajkama Ivane Brlić Mažuranić.
Cijeli događaj je glazbeno popratio Školski bend Škole za modu i dizajn i Upravne škole Zagreb.
Skupu su prisustvovali visoki gosti i uzvanici iz svijeta obrazovanja od kojih se istaknuo gosp Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, gosp. Ivica Lovrić pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i gosp. Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Također, podršku su pružili članovi Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Udruženja obrtnika grada Zagreba, ugledni direktori hrvatskih tvrtki, ravnatelji zagrebačkih srednjih i osnovnih škola te renomirani hrvatski dizajneri na koje su djelatnici posebno ponosni jer su mnogi od njih upravo njihovi bivši učenici poput Aleksandre Dojčinović, Ivana Tandarića, Marije Kulušić, Martine Felje i Anite Zannotti Štulec.
Vjerujemo da će se ova škola razvijati i dalje u jednu dinamičnu i modernu srednju strukovnu školu koja uspješno odgovara potrebama tržišta.