clanak False

Prvo međunarodno gostovanje u HNK - Pippo Delbono s predstavom Sreća nastavio Festival svjetskoga kazališta

28.09.2020.
Festival svjetskoga kazališta otvoren je 6. veljače predstavom Sopro Tiaga Rodriguesa, te se nastavio 7. i 8. veljače predstavama Napamet (By Heart) koje su izvedene u Hrvatskome državnom arhivu, a onda je pandemija zaustavila sva međunarodna gostovanja.

Nakon osam mjeseci stanke Festival je sinoć nastavljen predstavom Sreća talijanske kazališne skupine glasovita kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona koja je prikazana pred punim gledalištem popunjenim prema epidemiološkim mjerama.

Pippo Delbono svjetsku je slavu postigao svojim poetskim, a istodobno angažiranim predstavama koje se bave temama ljubavi, smrti, migranata, nejednakosti. U Hrvatskome narodnom kazalištu prije pet godina režirao je predstavu Evanđelje koja je bila izvedena više od sedamdeset puta u gotovo svim europskim zemljama. Sreća je dirljiv oproštaj s njegovim glumcem Bobom kojeg je naša publika imala priliku vidjeti u različitim predstavama. Koristeći osobne ispovijesti, popularne predstave, prizore s klaunima, plesne točke, Delbono je u ovoj posebnoj večeri izazvao oduševljenje publike koja je ansambl nekoliko puta pozivala na pozornicu.
Čini mi se iznimno važnim da smo uspjeli u ovim okolnostima nastaviti s Festivalom svjetskoga kazališta kao što mi se jednako značajnim čini da smo uspjeli nakon šest mjeseci od početka pandemijske krize organizirati međunarodno gostovanje. To je i prvo veliko međunarodno gostovanje nekog kazališta u Hrvatskoj u ovom vremenu. Drago mi je da je riječ o teatru Pippa Delbona koji je prije nekoliko godina predstavom „Evanđelje“, rađenom u koprodukciji s našim teatrom, „osvojio“ doista cijeli kazališni svijet na mnogobrojnim europskim i svjetskim pozornicama.  Predstava „Sreća“, izvedena u nedjelju navečer, u programu  FSK dirljivo je svjedočanstvo  o snazi teatra da progovori u najkritičnijim vremenima o onim pitanjima koja nas tište i koja određuju naše sudbine – naglašava intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč

Festival svjetskoga kazališta nastavlja se već 12. listopada predstavom Sylvia koja je posvećena slavnoj Sylviji Plath u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa i režiji Fabricea Murgije, nakon čega će 31. listopada gostovati predstava Obitelj švicarskog redatelja Mila Raua, a najavljen je i dolazak belgijske plesne kompanije Peeping Tom s predstavom Dijete.

Foto: Mara Bratoš

 

Aktualno