clanak False

Sadnja stabala u Travnom u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!“

19.11.2021.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u sklopu nacionalne kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj!”, sudjelovao u akciji sadnje 56 sadnica stabala u Travnom. Stabla breze, murve, javora i brojnih drugih vrsta sadio je zajedno je s volonterima i građanima te djelatnicima podružnice Zrinjevac. Osnovni cilj kampanje je razvijanje ekološke svijesti o klimatskim promjenama i poticanje građana na očuvanje okoliša.

„Jedno stablo može apsorbirati i do 25 kilograma štetnih emisija godišnje, a strateška sadnja stabala u urbanim i drugim sredinama snižava temperaturu za pet do osam stupnjeva, posebice u ljetnim mjesecima“, rekla je predsjednica i osnivačica Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ Mateja-Anđelina Kramar i dodala: „Ne želimo samo maštati kakva bi ozelenjena budućnost mogla biti, mi je realiziramo korak po korak, stablo po stablo, dok naši građani mogu biti dio promjena i ključ za uspjeh“.

Gradonačelnik Tomašević je poručio da se sadnjom stabala u Zagrebu podiže svijest građana o važnosti brige za okoliš. „Ovom akcijom osiguravamo našim građanima više zelenih površina i hlada, omogućujemo sklonište različitim životinjskim vrstama, doprinosimo očuvanju bio-raznolikosti, a time podižemo i kvalitetu života građanima Grada Zagreba“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.  

Naglasio je da je cilj Gradske uprave povećati broj stabala u Zagrebu za 20 posto do kraja 2024. godine. „U Zagrebu danas raste oko 34.000 stabala, Zrinjevac je ove godine zasadio oko 1.000 novih stabala, a još toliko je planirano do kraja godine. Planiramo posaditi preko 2.000 parkovnih i drvorednih stabala svake godine“, poručio je gradonačelnik te pozvao sve zainteresirane građane da se priključe ovoj akciji. 

Od prve aktivnosti Udruge do danas, zasađeno je više od 150.000 stabala i ostalog sadnog materijala u Hrvatskoj, a novim krugom kampanje Udruga nastavlja još snažnije podizati svijest o ekološkim izazovima i važnosti zelenih površina i šuma te ekološkog djelovanja lokalnih zajednica.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem QR koda do 15. listopada na sljedećoj poveznici: www.zasadistablonebudipanj.hr, a u sadnji mogu sudjelovati građani pojedinačno ali i odgojno-obrazovne ustanove, poslovni i pravni subjekti te samouprave lokalnih i regionalnih jedinica.

Grad Zagreb je u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i podružnicom Zrinjevac donirao više od 500 sadnica stabala radi ozelenjivanja urbanih sredina kako bi istaknuo važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila.

Gradske vijesti - 2021.