clanak False

Sajam hrane i zdravog življenje i Dani lova i ribolova od 18. do 21. listopada

16.10.2018.
Od 18. do 21. listopada na Zagrebačkom velesajmu održat će se Sajam hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova, na današnjoj konferenciji za novinare najavile su: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i ravnateljica Centra Rudolf Steiner Dijana Posavec, koja se osvrnula na temu skorašnje međunarodne konferencije - biodinamička poljoprivreda.

Tomšić je istaknula kako ove godine na Sajmu hrane i dobrog življenja svoje proizvode izlaže više od 250 izlagača s ciljem oporavka ove gospodarske grane. Posjetitelje očekuju proizvodi zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi, ekološki proizvodi kao i hrvatski otočni proizvodi. S druge strane, Dani lova i ribolova uključuju edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode, a ove godine prijavljena su 64 izlagača.

Prehrambeni suverenitet ključan je za razvoj svake države, a cilj ovog projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda jer su naši poljoprivredni proizvodi „brand“, rekla je zamjenica Majić i istaknula da Grad Zagreb preko Gradskog ureda za poljoprivredu i Gradskog ureda za zdravstvo financira razna savjetovališta o prehrani, centre za zdravlje mladih, kao i projekte koji potiču zdrav način života i senzibiliziranje javnosti o zdravoj prehrani.

Govoreći o biodinamičkoj poljoprivredi, kao jednom od smjerova organske poljoprivrede, Posavec je naglasila kako je takav vid proizvodnje najdobrohotniji prema okolišu, a ti su proizvodi najčišće što priroda može dati. Biodinamička poljoprivreda daje visoku dodanu vrijednost na proizvod te ima dvocifreni godišnji rast i predstavlja jedan trend.

Uz izložbeni dio, Sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a Dani lova i ribolova nude edukacije i stručna savjetovanja o trendovima i zakonskim odredbama u lovstvu i ribolovu.

Sajmovi su otvoreni svaki dan od 10,00 do 20,00 sati, u nedjelju od 10,00 do 18,00 sati, a ulaz je besplatan.
 

Gradske vijesti - 2018.