clanak False

Sastanak s predstavnicima građanske inicijative „Narod odlučuje“

09.05.2018.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je danas u palači Dverce primio predstavnike Građanske inicijative Narod odlučuje koja inicira održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Republici Hrvatskoj.

Upoznali smo gradonačelnika s našom inicijativom da se od 13. do 27. svibnja prikupljaju potpisi za provedbu referenduma. Zatražili smo javne prostore kao mjesta za izjašnjavanja o referendumu, a koja su nam odobrena sukladno zakonskim propisima RH, rekao je glavni koordinator Građanske inicijative Zvonimir Troskot.

Objasnio je da su predviđena dva pitanja na referendumskom listiću kako bi se građani izjasnili jesu li da se preferencijskim glasovima odlučuje o poretku kandidata na stranačkim listama te jesu li da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o povjerenju Vladi i o donošenju proračuna.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako se u potpunosti slaže s preferencijalnim glasovanjem za sastavljanje stranačke liste. Svaka inicijativa koja želi demokratizirati Hrvatsku i koja želi istinske predstavnike glasača u najvećem predstavničkom domu je dobrodošla. Ali, naglasio je, protivim se da se prava nacionalnih manjina minimaliziraju. Multietničnost i multikulturalnost Zagreba je bogatstvo. Oni trebaju odlučivati i o Vladi i o proračunu i svemu o čemu odlučuju saborski zastupnici.

Uz glavnog koordinatora Troskota, na sastanku su u ime Inicijative bili: predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, voditelj Molitvene zajednice Srce Isusovo, Alan Hržica te predsjednik Zaklade Vigilare, Vice Batarelo.  

Gradske vijesti - 2018.