clanak False

Sesvete - 22.10.2022.

22.10.2022.

Sesvete _ 22.10.2022.

Ove subote održan je drugi po redu Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu, koji su nakon premijere u Trnskom organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – Istok i Gradska četvrt Sesvete. Nova lokacija koja je ugostila ovaj javnozdravstveni projekt bile su Sesvete, u čijem su središtu građani imali prilike posavjetovati se s liječnicima te saznati osnovne informacije o svome zdravlju, ali i educirati se o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kao i prepoznavanju prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja. Cilj je ove manifestacije zbližavanje zagrebačkih zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima zajednice u kojoj djeluju, kao i jačanje kulture brige o zdravlju, ali i kvaliteti života svih pojedinaca na zagrebačkom području.

Okupljene građane u Sesvetama su prigodnim govorom pozdravili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Joško Klisović, potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, Ivana Kekin, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok, Jurica Kravaršćan, dr. med. te predsjednik Gradske četvrti Sesvete, Stjepan Kezerić.

Svojim su dolaskom ovo događanje uveličale i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Mirela Šentija Knežević i zastupnici Gradske skuštine, Davorka Moslavac Forjan i Ivan Račan.

Na cjelokupno događanje, ali i važnost ovog projekta za građane Grada Zagreba osvrnuo se predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Joško Klisović. „Izuzetno sam zadovoljan ovom javnozdravstvenom akcijom te ovom prilikom zahvaljujem i ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Branku Kolariću i svim djelatnicima Zavoda što su nam vratili Andriju Štampara u naše zagrebačke kvartove. Tu je Štampar krenuo i red je da tu i nastavi sa svojim djelovanjem – na podizanju kulture zdravlja naših građana i kulture prevencije. To je ono što čini razliku. Pozivam građane da dođu, ne samo danas u Sesvete, nego i ubuduće u druge dijelove našeg grada, kada ova akcija dođe u njihov kvart – da se pridruže Štamparu i budu dijelom rasta i razvoja kulture zdravlja, koja je osnova našeg zdravlja i zdravlja građana, odnosno zdravlja svakog pojedinca našeg grada.“

Brojne edukacije i radionice koje su građane dočekale u Sesvetama omogućile su podizanje svijesti o važnosti aktivnijeg i zdravijeg načina života. Građani su imali priliku napraviti razne preventivne preglede i posavjetovati se s liječnicima, kao i dobiti prijedloge jelovnika prilagođenih određenim zdravstvenim stanjima te se potom konzultirati s nutricionistima. Poseban interes građana privukao je mobilni mamograf, kao i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Istok mjerili krvni tlak te razinu glukoze u krvi, ali i provodili savjetovanje zdravstvenih djelatnika u skladu s dobivenim rezultatima mjerenja.

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, Ivana Kekin ovu je akciju podržala i u Trnskom, a na današnju se manifestaciju u Sesvetama osvrnula prigodnim riječima. „Drago mi je da sam sada već na drugoj u nizu manifestaciji Štampar u tvom kvartu, a koja će se nastaviti i ove, ali i naredne godine. Mislim da je ova akcija dobar primjer toga kako gradska vlast vidi razvoj javnog zdravlja te da je približavanje liječnika i sveukupne zdravstvene skrbi građanima prvi korak. To je smjer u kojem želimo ići u promicanju javnog zdravstva. Super je da ima ljudi, super je što su ljudi sa Štampara, djelatnici ovoliko entuzijastični oko ovog projekta i veselim se svim manifestacijama koje dolaze“, zaključila je.

„Drago mi je što je današnja manifestacija u sklopu projekta Štampar u tvom kvartu posjetila upravo Sesvete – gradsku četvrt koja ima oko 90 tisuća stanovnika. Sesvećanima smo danas ponudili naše usluge, preventivne preglede najrazličitijeg spektra. Htio bih naglasiti da je s nama danas bio Dom zdravlja Zagreb – Istok sa svojim aktivnostima te je na taj način doprinio cjelokupnoj akciji. Meni je posebno drago da smo se maknuli iz centra grada – ovu subotu proveli smo u Sesvetama, za dva tjedna idemo u Podsused - Vrapče, dijelove koji su najčešće zapostavljeni jer se većina aktivnosti, pa i onih javnozdravstvenih događa na Cvjetnom trgu, Trgu bana Jelačića ili Europskom trgu. Rijetko kad netko dođe u Sesvete, stoga je nama iznimno drago da smo baš mi danas bili upravo ovdje“, izjavio je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Ova, ali i srodne manifestacije koje Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi u suradnji sa svojim partnerima izvrsna su prilika građanima da kroz razne zdravstvene edukacije i radionice nauče poboljšati svakodnevne životne navike, okrenuti se zdravijem i aktivnijem načinu života, promijeniti prehrambene navike te, posljedično, produljiti svoj životni vijek.

Također, građanima je omogućeno i da se dodatno konzultiraju sa stručnjacima vezano uz svoje ranije otkrivene zdravstvene probleme te da saznaju sve ključne informacije, ali i zdravstvene pokazatelje na jednom mjestu – svom kućnom pragu. Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu serija je manifestacija koja će u narednim tjednima i mjesecima posjećivati zagrebačke kvartove, stoga pozivamo sve Zagrepčanke i Zagrepčane, od onih najmanjih, do onih malo starijih, da posjete sajam kada dođe u njihov kvart i pobrinu se za svoje zdravlje.