clanak False

"Solid.Forum - Social Solidarity Forum"/"Solid Forum - Forum Socijalne Solidarnosti"

08.04.2019.
Naziv natječaja: Poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Demokratski angažman i sudjelovanje u građanskim inicijativama“/„Democratic engagement & civic participation“ unutar mjere „2.1: Bratimljenje gradova“/„2.1: Town Twinning“, objavljenog u sklopu programa „Europa za građane (2014.-2020.)“/„Europe for Citizens (2014.-2020.)“.
 
Nositelj: Grad Zagreb

Partner: Općina Centar Sarajevo (BiH)

Cilj projekta: Razmjena iskustava i razvoj zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba.
 

Trajanje projekta: 28. i 29.03.2019.

Ukupna vrijednost projekta: 12.095,00 EUR (89.744,90 HRK) (100% bespovratna sredstva)

Ostvareni rezultati:

1. Provedena studijska posjeta izaslanstva iz Općine Centar Sarajevo, BiH, u Zagreb u cilju razmjene iskustava i razvoj zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba,

2. U Zagrebu je održana međunarodna konferencija o najboljim praksama integracije imigranata te o izazovima s kojima se suočavaju lokalne uprave i dionici u lokalnim zajednicama.


Događanja koja su provedena u okviru Projekta


Međunarodna konferencija „Solid.Forum – Social Solidarity Forum“/“Solid.Forum – Forum socijalne solidarnosti“
 
U sklopu projekta 29. ožujka 2019. održana je međunarodna konferencija pod nazivom  „Solid.Forum – Social Solidarity Forum“/“Solid.Forum – Forum socijalne solidarnosti“ u organizaciji Grada Zagreba i Općine Centar Sarajevo (BiH) u sklopu istoimenog projekta koji je financiran iz programa Europa za građane. 
 
Među 78 sudionika iz Općine Centar Sarajevo (BiH) i 65 sudionika iz Grada Zagreba bili su predstavnici upravnih tijela Grada Zagreba, Općine Centar Sarajevo, organizacija civilnog društva te nacionalnih javnih tijela.

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su različiti programi i politike Europske unije koji postavljaju temelj za definiranje lokalnih zajedničkih inicijativa te putem kojih se mogu financirati projekti za razvoj socijalne integracije i solidarnosti. Također su predstavljeni i strateški dokumenti na razini Europske unije, na lokalnoj i nacionalnoj razini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te na razini gradova Zagreba i Sarajeva koji ukazuju na potrebe za razvojem novih programa, projekata, usluga u ovom području.
 
Izlaganja su održali: predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne kontakt točke programa Europa za građane, Općine Centar Sarajevo (BiH) te gradskih ureda Grada Zagreba: Ureda za programe i projekte Europske unije, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za zdravstvo, Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i Gradskog ureda za obrazovanje.
 
U drugom dijelu konferencije održana je interaktivna radionica svih sudionika tijekom koje su se razvijali projektni koncepti za lokalne, prekogranične i međunarodne projekte, a koji su utemeljeni na strateškim dokumentima i imaju potencijal za financiranje iz donatorskih programa predstavljenih u prvom dijelu konferencije. 
 
Projekt je uspješno pridonio razmjeni iskustava te razvoju zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba.
 
Lokacija održavanja: Hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9, Zagreb
Vrijeme održavanja: 29. ožujka 2019. od 09:00 do 17:00 sati
 
PROGRAM KONFERENCIJE

FOTOGALERIJA






















PREZENTACIJE
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Općina Centar Sarajevo (BiH)
Ured za programe i projekte Europske unije
Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Gradski ured za zdravstvo
Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava
Gradski ured za obrazovanje