clanak False

Svjetski dan rješavanja sukoba

18.10.2018.
U okviru Tjedna mirenja 2018. koji se održava od 15. do 19. listopada u organizaciji Hrvatske udruge mirenja, danas je u hotelu Panorama obilježen Svjetski dan rješavanja sukoba – World Conflict Resolution Day.

Uz predsjednika HUM-a Srđana Štimca, predsjednika Nacionalnog udruženja medijatora Srbije Blaža Nedića, predstavnika Intrenational Development Law Organisation Ljubomira Petruljeskova i državnog tajnika Ministarstva pravosuđa Josipa Salapića, prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Šestu godinu zaredom organiziramo Tjedan mirenja, a svaki treći četvrtak u mjesecu listopadu Svjetski dan rješavanja sukoba - rješavanjem konflikata i sporova izvan sudova na miran način, rekao je predsjednik HUM-a Štimac te dodao da to nije više samo metoda rješavanja sporova nego način života i poslovanja.  Za razliku od uobičajenog formalnog sudskog postupka u kojem se svi bore da budu u pravu i da pobjede jedni druge, u postupku mirenja nije cilj da pobijedite svog protivnika već da nađete zajedničko rješenje, objasnio je Štimac. U postupku mirenje birate svog izmiritelja, osobu od povjerenja koja vam pomaže da prekinutu komunikaciju, svađu i nerazumijevanje zamijenite slušanjem, razumijevanjem i obnavljanjem povjerenja.

Grad Zagreb prati i podupire mirenje od njegovog uvođenja u Republiku Hrvatsku, a uspostavljena je i jako dobra suradnju s Hrvatskom udrugom za mirenje, kao i Službom za mirenje u Visokom trgovačkom sudu RH, Trgovačkom sudu u Zagrebu te Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, istaknula je zamjenica Majić dodavši da je Grad prepoznao ulogu mirenja kao poželjan način i moguću pregovaračku platformu za postizanje različitih vrsta dogovora. Grad Zagreb ima pozitivna iskustva u mirenju i želi biti predvodnik razvoja mirenja na razini jedinica lokalne i područne regionalne samouprave.

Predsjednik HUM-a tom prigodom dodijelio je medijacisjke nagrade zaslužnim izmiriteljima i institucijama zaslužnim za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanje kulture mira u RH u protekle dvije godine, a među dobitnicima je i Grad Zagreb.
 
 

Gradske vijesti - 2018.