clanak False

Više...

19.04.2017.
Nagrada Roger Leron utemeljena je 2014. na inicijativu dr.sc. Julija Domca, predsjednika FEDARENE, a ime je dobila u spomen na Rogera Lérona, pionira regionalnog energetskog razvoja u Europi i jednog od osnivača FEDARENE čiji je bio i predsjednik više od deset godina (1995-2007.). Duboko ukorijenjen u lokalnom i regionalnom razvoju, Roger Léron je imao dalekosežnu viziju europske energetske održivosti.


Kao vodeća udruga lokalnih i regionalnih energetskih agencija i regija u Europi, FEDARENE podržava aktivnosti posvećene dugoročnim postignućima na području čiste energije i održivosti. Udruženje pruža okvir koji služi svojim članovima kao mjesto na kojem mogu podijeliti svoja iskustva i steći korisne vještine i znanja iz partnerskih agencija. Osim toga, sama udruga predstavlja priliku za vođenje usklađene akcije prema interesima agencija. Iznos praktičnog znanja koncentriranog u timovima energetskih agencija je impresivan i može biti od velike važnosti i za nacionalnu i za europsku razinu vlasti. Međutim, kako je zemljopisno područje djelovanja agencija ograničeno, potrebno je omogućiti da se njihov glas čuje na svim razinama odlučivanja. Danas udruženje broji preko 80 članica, redom uspješnih europskih regija i njihovih energetskih agencija kao što su Abruzzo, Andaluzija,Berlin, Bukurešt, Gornja Austrija, Ille-de-France, Katalonija, Ligurija, Milano, središnja Finska, Štajerska, Udruženje švedskih energetskih agencija i mnogi drugi.


U skladu sa svojom misijom, Skupština FEDARENE je u lipnju 2014. donijela odluku da se novom nagradom prepoznaju postignuća na visokoj razini širom Europske unije. Novu nagradu vizualno je osmislio hrvatski dizajner Marko Robić, a statue će se izrađivati u Hrvatskoj.


http://www.fedarene.org/uncategorized/roger-leron-prize-award-7238