clanak False

Zagrebačka premijera mjuzikla „Prošlih 5 godina“ u Kazalištu Komedija

09.01.2019.
Nakon uspješne premijere u veljači 2018. u HNK u Varaždinu, mjuzikl Jasona Roberta Browna "Prošlih 5 godina"  svoju će zagrebačku premijeru imati 14. 1. 2019. u Kazalištu „Komedija“.
Redateljica je Lea Anastazija Fleger, dirigent Stjepan Vuger, scenografkinje Tanja Lacko i Ana Sarić, kostimografkinja Petra Pavičić, svjetlo Vesna Kolarec, glazbeni producent Vid Novak Kralj.

U ulogama Cathy i Jamieja nastupaju Hana Hegedušić te u alternaciji Ivan Čuić (član glumačkog ansambla Kazališta „Komedija“) i Igor Barberić (dugogodišnji suradnik Kazališta „Komedija“ u više velikih projekata: Briljantin, Chicago, Skidajte se do kraja, Aida, Mamma Mia!...). Hana Hegedušić za ulogu Cathy nagrađena je Nagradom hrvatskoga glumišta 2018. za najbolju žensku ulogu u kategoriji Mjuzikl / Opereta.

Mjuzikl suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna premijerno je izveden u Chicagu, a ubrzo je postavljen i na Off- Broadwayu i West Endu. Dobitnik je Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Igra se po cijelom svijetu (SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Irska, Poljska). Godine 2014. doživio je i filmsku premijeru.

Prošlih 5 godina intiman je, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe. Zanimljiva je činjenica da cijelu dramsku radnju nose samo dva lica. Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka (prvog izlaska) do kraja braka. Dramska struktura mjuzikla iznimno je zanimljiva. Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak. Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja.

Jason Robert Brown jednako je vješt kompozitor, autor tekstova pjesama, dirigent, aranžer, orkestrator, redatelj i izvođač – najviše poznat po nekoliko najpoznatijih mjuzikala njegove generacije, uključujući nedavno ponovno postavljeni The Last Five Years (Prošlih pet godina), njegov debitirajući ciklus pjesama Songs for a New World (Pjesme za novi svijet), i utjecajna Parade (Parada), za koju je osvojio 1999 nagradu Tony.

The New York Times govori o Jasonu Robertu Brownu kao o „vodećem članu nove generacije kompozitora koji utjelovljuju visoke nade za američki mjuzikl“. Nagrađen je dvjema nagradama Tony: za tekst i orkestraciju The Bridges of Madison County (Mostovi okruga Madison), mjuzikla nastalog prema popularnom romanu te za Honeymoon In Vegas (Medeni mjesec u Vegasu), baziran na filmu Andrewa Bergmana, također izveden na Broadwayju. Filmska verzija njegovog epohalnog Off-Broadway mjuzikla The Last Five Years, s Annom Kendrick i Jeremyjem Jordanom u glavnim ulogama, u režiji Richarda LaGravenesa, realizirana je 2014.godine. 

Osim 14. siječnja, predstava je u Kazalištu „Komedija“ na rasporedu i 15., 16., 17. i 18.1. 2019. Ulaznice za svih pet izvedbi su u prodaji na blagajnama Kazališta Oktogon (ponedjeljak – petak: 8 – 17:30  sati, subota: 8 – 13 sati) i Kaptol (Ponedjeljak – subota: 10:00 – 14:00 i sat i pol prije početka predstave) te  sustavu ulaznice.hr.

Više o predstavi pročitajte ovdje
 

Aktualno