clanak False

Zagrebački kvartet slavi stotu obljetnicu velikim koncertom u Lisinskom

26.11.2019.
Hrvatski komorni ansambl u Lisinskom će 30. studenoga proslaviti veliki jubilej, za koji priprema uistinu uzbudljiv program. Kada su ga 1919. osnovali Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri, zasigurno nisu ni slutili koliko će vrijedno glazbeno nasljeđe i utjecaj na povijest hrvatske glazbene umjetnosti ostaviti za sobom. Opera u Sydneju, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, samo su neka od prestižnih mjesta na kojima su tijekom stoljeća uspješnog rada dočekani i ispraćeni s velikim ovacijama, kao pravi kulturni ambasadori zagrebačke, ali i hrvatske glazbene scene.

Nakon 4000 odsviranih koncerata na svim kontinentima i 60 objavljenih diskografskih izdanja, red je došao na veliko slavlje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, i to u sklopu najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom.

Trenutnoj postavi koju čine violinisti Martin Krpan, Davor i Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan na pozornici će se te večeri pridružiti posebni gosti, istaknuti mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.

Za slavljenički su program odabrali povijesno putovanje različitim glazbenim epohama uz djela Ravela, Boccherinija, Elgara i Brittena, uz jednu istinsku poslasticu - premijerno izvođenje Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića. Tako će predstaviti i novi, četverostruki CD koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe, kao prepoznatljiv spoj estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe po kojem su postali prepoznatljivi u svijetu.

Ulaznice po cijeni od 130, 170 i 210 kn mogu se kupiti online na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.

Aktualno