clanak False

Zamjenica gradonačelnika posjetila izložbu "Žene i tehnika"

07.03.2022.
U povodu Međunarodnog dana žena, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec posjetila je izložbu Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Izložba je usmjerena afirmaciji žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja znanosti i tehnologije, znanstvenih otkrića i tehničkih izuma, na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu.  
Međunarodni dan žena prilika je da se podsjetimo kakav je ekonomski, politički i društveni položaj žena i koliko je još uvijek daleko od onoga što nazivamo rodnom jednakošćuistaknula je zamjenica Dolenec, te dodala da su upravo ovakve izložbe ključne da učine žene vidljivima u povijesti i znanosti, kao i njihovu ulogu u tehničkim i tehnološkim zanimanjima. Zahvalivši autoricama izložbe, zamjenica je naglasila da se rodna ravnopravnost neće dogoditi, nego se za nju moramo izboriti. 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić naglasila je da se Međunarodni dan žena počeo obilježavati nizom različitih aktivnosti, još od 2. ožujka - rođendana Marije Jurić Zagorke, za koju možemo reći da je borkinja ženskih prava.  Narednih dana organizirani su mnogobrojni paneli, filmovi, festivali i kazališne predstave vezane uz položaj žena u Hrvatskoj. Ova izložba je dio  većeg projekta, projekta Centra za ženske studije kojemu je cilj zabilježiti povijesni doprinos žena u znanosti i tehnologiji, rekla je Rada Borić. 

Autorice izložbe su Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar i Tea Kantoci, a izložba će biti otvorena do 15. ožujka.  

Gradske vijesti - 2022.