clanak False

Europski samit regija i gradova u Pragu

U praškoj reprezentativnoj palači Žofin, danas se održao Samit europskih gradova i regija, gdje se prisutnima obratio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
06.03.2009.


Današnji dan u Pragu, gdje se, u reprezentativnoj palači Žofin, održava Samit europskih gradova i regija, otpočeo je pozdravnim obraćanjima predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, predsjednika Odbora regija Luca Van den Brandea, gradonačelnika Praga Pavela Béma i češkog ministra za lokalni razvoj Ćirila Svobode. Njihova su se obraćanja najvećim djelom odnosila na temu europske kohezijske politike i potrebu intenzivnijeg angažmana gradova i regija u europskim nastojanjima za rješavanje financijske krize.
Pod motom Europa bez barijera, bilo je riječi i o važnoj ulozi europskih regija i gradova koji bi trebali preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju problema recesije, i to na način da se, što je više moguće, uključe u programe promoviranja i razvijanja lokalnoga gospodarstva.
Gradonačelnik Bandić sinoć je prisustvovao primanju u zgradi poglavarstva Grada Praga, gdje je, u neformalnom druženju, imao kratke susrete sa zamjenicima gradonačelnice Dublina i gradonačelnika Beograda, gradonačelnicima Stockholma i Sarajeva, te gradonačelnicom Varšave i predsjednikom Odbora regija Lucom Van den Brandeom.

Od susreta s kolegama gradonačelnicima očekujem započinjanje ili nastavak već započete suradnje. Unatoč razvijenim komunikacijama, uvijek sam držao da su razgovori „licem u lice“ najproduktivniji, a osobna poznanstva i povjerenje najvažniji – izjavio je zagrebački gradonačelnik za prašku publikaciju koja se izdaje u povodu Samita. Na pitanje o suradnji s Pragom, naglasio je želju za konkretiziranjem već razvijene suradnje koja se bazira na turizmu, kulturi i gospodarstvu, a koja je i naglašena na jučerašnjem sastanku dvojice gradonačelnika. Podsjetimo, dogovorena je jača suradnja Zagreba i Praga koja bi mogla biti okrunjena potpisivanjem Sporazuma o suradnji već za češkog predsjedanja Europskog unijom.


Gradske vijesti - 2009.