clanak False

Govor gradonačelnika na otvaranju Okruglog stola Autizam govori srcem

02.04.2012.

 Poštovani sudionici okruglog stola kojeg ste nazvali „Autizam govori srcem – predugo čekamo“ , pozdravljam Vas srcem u ime Grada Zagreba koji je osnivač Centra za autizam od 2002. godine…od kada do danas želimo riješiti ustroj i transformirati Centar za autizam Zagreb na način da osobe s poremećajem autističnog spektra do 21. godine ostaju u sustavu odgoja i obrazovanja, od kada želimo da započne radom veći broj dijagnostičkih centara za djecu s autizmom a svakodnevno govorimo „DA“ za novi Centar za autizam u Oporovcu.

Mogu vas izvijestiti da je ubrzan proces dobivanja dozvola i suglasnosti, da se radi urbanistički natječaj i da se upravo na Oporovcu planiraju svi sadržaji za korisnike do 21 godine. Vjerujem da će Centar u Oporovcu biti gotov 2014./2015., godine, budući se radi o izuzetno zahtjevnom i jednom od najskupljih projekata i u građevinskom smislu ali i u opremi i namještaju koji je preslikan po modelu referalnog centra za Europu u Škotskoj (cca 130.000.000,00 kn). 

S ciljem sveobuhvatnog rješavanja brige o korisnicima Centra za autizam i zadovoljavanja svih njihovih životnih potreba, želim u ime Grada Zagreba da uskoro dobijemo prvu Nacionalnu strategiju za osobe s autizmom ali ne mogu a ne spomenuti da je rješavanje statusa Centra za autizam složen proces koji uključuje ažurnost, sudjelovanje i rješavanje od strane više subjekata, dakle, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Rijeke, Grada Splita, i Centra za autizam i ne ovisi samo o stavu i gledištu Grada Zagreba kao osnivača koji je bio, ostaje i bit će uz Centar za autizam, korisnike i svakako roditelje.

Od svih energija svijeta samo nas jedna može usrećiti, a to je energija srca, jer kao što je rekao i Mali princ „ Čovjek samo srcem dobro vidi“! S tim u vezi želim vam svima miran Svjetski dan svijesti o autizmu. 

I sretan vam Uskrs!