clanak False

Gradonačelnik Bandić protiv toga da građani plaćaju zamjenu plinomjera

18.01.2013.

(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kritizirao je danas namjeru Gradske plinare Zagreb da temeljem pozitivnog mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) započne s naplatom plinomjera koji se u 250 tisuća zagrebačkih kućanstava moraju mijenjati svakih osam do deset godina te zatražio da to uđe u cijenu standardne usluge, kao što je bilo i do sada. 

"Moja je želja da se to uklopi u cijenu standardne usluge, a ako Gradska plinara to ne posluša, imamo načina kako da ih na to privolimo", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. 

Bandić je to ocijenio najjednostavnijim rješenjem jer bi građani, u protivnom, trebali platiti za novi plinomjer 250 kuna žive li u stanu, a 300 kuna ako žive u obiteljskoj kući.
"Vjerujem da u Gradskoj plinari imaju i dovoljno razboritosti i dovoljno para da tako učine i da ne prevaljuju trošak na teret građana, ostvarujući pritom dobit od još 20 milijuna kuna", kazao je Bandić i dodao kako "poštenje nalaže da svakih osam do deset godina investiraš nešto u onoga od koga živiš". 

Na upit novinara, zašto u Zagrebu nije, kao u Rijeci, sufinancirana nabavka i ugradnja razdjelnika toplinske energije u stanovima, pročelnik Gradski ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras je pojasnio da ti razdjelnici nisu mjerači topline. 

Dodao je da bi u Zagrebu, u 90 tisuća stambenih jedinica, s prosječnom cijenom od 2.600 - 2.700 kuna, za to trebalo izdvojiti oko 180 milijuna kuna. 

"Pripremamo elaborat jer Grad Zagreb ne može parcijalno ulaziti u dvije-tri zgrade, a razgovarat ćemo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatskom elektroprivredom (HEP) da zajedno riješimo problem i apliciramo na strukturne fondove EU", kazao je Maras. 

Bandić je pak dodao da će Grad Zagreb, kada mu HEP prepusti distribuciju i prodaju električne energije, to riješiti za četiri godine. Napomenuo je da mnoge europske metropole imaju u svojoj ingerenciji i distribuciju i proizvodnju električne energije. 

Bandić se, na pitanje novinara, osvrnuo i na ugradnju vodomjera. Podsjetio je da se prije pet godina počelo s pilot projektom ugradnje vodomjera u Prečkom, a da je to Zagrebački holding trebao nastaviti. "Zašto nisu, pitajte njih", dodao je. 

Kritizirao je rad cijelog Zagrebačkog holdinga napominjući da je kontrola kapitala i stvaranje funkcionalnih cjelina zbog smanjenja troškova bila je intencija osnivanja Holdinga, a ne zapošljavanje novih 300 ljudi te se založio za depolitizaciju uprave jer bi, dodao je, "'know how' gdje su u upravi političari, a u nadzornom odboru i skupštini stručnjaci, i Njemačku za četiri godine bacio na koljena". 

Najavio je da će idući tjedan u Gradskoj upravi podastrijeti podatke o stanju u Holdingu 2008., u vrijeme primopredaje između bivšeg i sadašnjeg predsjednika uprave Holdinga, Slobodana Ljubičića i Ive Čovića.


Gradske vijesti - 2013.