clanak False

Gradonačelnik najavio događanja Europskog tjedna mobilnosti

17.09.2021.
U zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio događanja, odnosno aktivnosti koje će se održavati do 22. rujna u okviru Europskog tjedna mobilnosti, te je ujedno potpisao Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi tradicionalnog 20. po redu Tjedna mobilnosti gradonačelnik je istaknuo da je Zagreb jedan od osam gradova koji se priključio ovom projektu.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, koji podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje  zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretanja, rekao je gradonačelnik. Promet motoriziranih vozila kao što znate  jedan je od najvećih uzročnika  zagađenja okoliša u urbanim sredinama  pa tako i u Zagrebu, te upravo održivi ekološko prihvatljivi način kretanja  donosi brojne pogodnosti  za zdravlje  pogotovo u vremenu pandemije i izazovima s kojima se moramo nositi, ali pridonosi i promjeni cjelokupnog okoliša.

Izgradnja sustava održivog i sigurnog gradskog prijevoza i izgradnja prometnice magistralnog gradskog prometa za bicikle  važan je dio našeg programa i trudit ćemo se sljedeće četiri godine unaprijediti  infrastrukturu za druge održive oblike mobilnosti u gradu. Želimo vam omogućiti da u odabiru putovanja  kroz grad izaberete učinkovit i brz  javni prijevoz, vlastiti bicikl ili pješačenje  što je najzdraviji oblik kretanja, naglasio je gradonačelnik Tomašević te pozvao sugrađane da se priključe Europskom tjednu te da zajedno sudjeluju u promicanju ideja održivog prometa, očuvanja okoliša i smanjenja zagađenja u urbanim sredinama.

Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti uz bojne druge aktivnosti održat će se i Zagrebačka žbica, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, koja kako je i sam gradonačelnik kazao ima za cilj promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.
 
Program možete pogledati ovdje.

Gradske vijesti - 2021.