clanak False

Gradonačelnik primio nagrađene inovatore

Zagrebački gradonačelnik primio je danas u gradskoj upravi nagrađene inovatore koji su na Britanskom sajmu inovacija, održanom sredinom listopada, sa osam inovacija ostvarili veliki uspjeh osvojivši 13 odličja.
15.11.2010.

Zagrebački gradonačelnik primio je danas u gradskoj upravi nagrađene inovatore koji su na Britanskom sajmu inovacija, održanom sredinom listopada, sa osam inovacija ostvarili veliki uspjeh osvojivši 13 odličja.

Kad god otiđete negdje donesete hrpu odličja i stalno nam stvarate probleme – našalio se gradonačelnik Bandić, podsjetivši da Grad dodjeljuje bespovratna sredstva za financijsku i tehničku potporu inovatorima. Zahvalivši inovatorima što tako uspješno predstavljaju Zagreb i Hrvatsku, gradonačelnik je napomenuo kako se i u vrijeme recesije ne smije zaboraviti na ovako uspješne i mlade ljude. Inače Grad je, u cilju razvoja i pripreme poduzetničkog korištenja inovacija, odnosno za poticanje inovatorstva, u proteklih 10-ak godina izdvojio oko 4,1 milijuna kuna.
Odobrena je 191 potpora za 144 inovacije, a od toga je komercijalizirano 86 inovacija, tj. 60 posto, od čega na domaćem tržištu 59%, a na inozemnom 26%, dok su neke komercijalizirane na domaćem i na inozemnom tržištu, informirao je prisutne pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, Ladislav Prežigalo.

U ime nagrađenih gradonačelniku se na prijmu i dosadašnjoj potpori zahvalio tajnik Saveza inovatora Zagreba Neven Marković koji je obećao gradonačelniku da i sljedeće godine može očekivati slične rezultate. Također, tajnik Saveza izrazio je njihovu želju da se na idućoj Inovi, izložbi mladih inovatora, u organizaciji koje mnogo pomaže i Grad, pokuša dovesti sve velike inovatorske gigante kako bi Zagreb postao ključno mjesto na inovatorskoj karti svijeta.

Najviše nagrada dobila je Aparatura za dualnu detekciju Vilka Žiljka, Klaudia Papa, Ivane Stanimirović-Žiljak i Jane Žiljak-Vulić, kojeg je međunarodni ocjenjivački sud nagradio najvišim priznanjem izložbe Dijamantnom nagradom i zlatnom medaljom. Nagrađeni su gradonačelniku prezentirali Aparaturu i istaknuli kako bi svoju primjenu uređaj mogao imati u ZET-u, ali i kod parkirnih karata, te bi time zagrebačkom inovacijom štitili i autohtonost karata u Zagrebu.

Osim Aparature za dualnu detekciju, gradonačelniku su predstavljeni i ostale nagrađene inovacije. Tako je Varaždinac Marko Kravar predstavio svoja dva izuma za pomoć nautičarima, Nosač bokobrana Crofender i Brodsku štipaljku Peg, mlada Istrijanka predstavila je vlažnu maramicu za čišćenje mobitela, a Melita Pavlek-Moćan nova četiri prirodna organska dermokozmetička proizvoda.


Gradske vijesti - 2010.