clanak False

(HINA) Gradonačelnici Zagreba i Kyota potpisali potvrdu o prijateljstvu gradova

19.04.2017.

 (Hina) - U povodu obilježavanja 30. obljetnice prijateljstva Zagreba i Kyota, u Zagrebu od 29. kolovoza do 1. rujna boravi visoko izaslanstvo japanskog grada Kyota koje predvodi gradonačelnik Daisaku Kadokawa, a večeras su u palači Dverce gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Kyota Daisaku Kadokawa potpisali potvrdu o prijateljstvu dvaju gradova.

"Grad Zagreb ponosi se ovom međunarodnom suradnjom s japanskim partnerima. U ovih 30 ljeta plodne i obostrano korisne suradnje, pokrenuti su i realizirani mnogi projekti na polju kulture, obrazovanja, sveučilišne razmjene, turizma i gospodarstva", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Zagreb i Hrvatska zahvalni su Gradskoj upravi Kyota i japanskoj Vladi za svu humanitarnu pomoć i donacije koje su nam stizale kada nam je bilo najteže - za vrijeme Domovinskog rata, dodao je.

"Isto tako, Zagreb i Hrvatska, duboko su suosjećali s japanskim narodom za vrijeme i poslije katastrofalnog potresa i tsunamija. Naši ugledni umjetnici i ansambli, zajedno s građanima, civilnim i nevladinim udrugama prikupljali su humanitarnu pomoć i iskazali solidarnost na djelu. I Grad Zagreb uputio je također novčanu pomoć", rekao je Bandić.

Istaknuo je da je u Zagrebu i Hrvatskoj svake godine sve više japanskih turista i poslovnih ljudi koji preko Zagreba ostvaruju europske ambicije.

Gradonačelnik Kyota Daisaku Kadokawa rekao je kako je dogovoreno da gradonačelnik Bandić s izaslanstvom na jesen posjeti Kyoto. Zahvalio je što su od Zagreba i Hrvatske dobili veliku pomoć i potporu nakon potresa što ih je vrlo ohrabrilo.

Naglasio je kako dva grada posjeduju na neki način zajedničku kulturu ili možda zajedničku filozofiju te da će zajedno pridonijeti i napretku društva, ekonomije i socijalne skrbi građana.

I veleposlanik Japana u Hrvatskoj Yoshio Tamura poručio je kako se iskreno nada da će se dugogodišnji prijateljski odnosi Kyota i Zagreba i dalje uspješno razvijati te zahvalio gradonačelniku Bandiću i Zagrepčanima na iskazanom suosjećanju i financijskoj pomoći nakon potresa i tsunamija.

Gradonačelnik Kadokawa je gradonačelniku Bandiću darovao kimono, umjetničku sliku i kravatu te, uz ostalo, inicirao i suradnju s kravatama, koja će se, najavio je Bandić, početi ostvarivati već najesen prilikom posjeta Kyotu.

Gradonačelnik Bandić je gradonačelniku Kadokawi darovao medalju vedute Zagreba sa "zaštitnim znakom" grada, zagrebačkom katedralom.

Prije potpisivanja potvrde o prijateljstvu dvaju gradova gosti su za domaćine u palači Dverce pripremili ceremoniju čaja, a u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog priređen je koncert umjetnika iz Japana.

U sklopu višednevnog boravka izaslanstva Kyota u Zagrebu predviđeni su i radni sastanci s temama naplate parkiranja i proizvodnje tramvaja.