clanak False

Hrvatski dan nepušenja

U okviru obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja građani stariji od 40 godina-pušači moći će besplatno i bez uputnice 1., 2. i 3. ožujka obaviti preglede u Poliklinici za bolesti dišnog sustava.
01.03.2017.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti najavljene su aktivnosti organizirane u povodu Hrvatskog dana nepušenja, koji se tradicionalno obilježava prvog dana Korizme a predstavljena je i Pulmološka ambulanta za gluhe i gluhoslijepe koja je započela s radom u Specijalnoj bolnici.

Ravnatelj Specijalne bolnice Marinko Artuković napomenuo je da je Ambulanta započela s radom ovaj ponedjeljak i da je to jedan mali korak prema promjenama u zdravstvenom sustavu  koje moramo napraviti kako bi osobe s posebnim potrebama(invaliditetom) imale istu razinu zdravstvene skrbi kao i drugi građani. Budući da naša bolnica oduvijek posebnu pažnju usmjerava prema jednakopravnosti svih korisnika, drago nam je da smo se, uz pomoć Grada Zagreba i Zaklade Hrvatska kuća disanja, na ovaj način priključili obilježavanju Hrvatskog dana nepušenja.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava se tijekom godine pridružuje svim aktivnostima usmjerenim protiv pušenja, a u povodu Dana nepušenja otvaramo naša vrata građanima starijim od 40 godina – pušačima, koji će danas, sutra i preksutra – 1.,2. i 3. ožujka, od 11,00 do 17,00 sati, na adresi Prilaz baruna Filipovića 11, besplatno i bez uputnice moći obaviti preglede, istaknula je ravnateljica Poliklinike Alma Rožman. Ravnateljica je dodala da su ovakve akcije neophodne i da bi se trebale češće održavati, čak svakodnevno, jer je od 2008. do sada na taj način pregledano 3.200 osoba, od kojih je u 14-15% otkrivena bolest KOPB i kod 7% karcinom u ranom stadiju.

Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja akademik Miroslav Samaržija naglasio je da će ove godine Zaklada djelovati na tri razine: edukacija za zdravstvene radnike, zatim savjetovanje i edukacija za građane, te prikupljanje sredstava za tehnološki najnapredniji CT uređaj. Ovaj mjesec započinjemo s emitiranjem spota za prikupljanje donacija za nabavku uređaja, a broj telefona preko kojeg će se prikupljati donacije je 0609006.

Drago mi je da zajedno radimo na prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti od kojih godišnje umre oko pet milijuna ljudi, a direktno ili indirektno ih izaziva pušenje, rekao je na konferenciji gradonačelnik Milan Bandić najavivši da će Grad Zagreb prvim rebalansom proračuna osigurati sredstva za kupnju najmodernijeg CT uređaja.
Bit ćemo prvi u Hrvatskoj koji ćemo ga imati jer ljudski život je najvažniji i moramo sve učiniti da građanima omogućimo što bolje uvjete prevencije i liječenja. Vjerujem da nema čovjeka u Skupštini koji za takvu stvar neće dići ruku, dodao je gradonačelnik napomenuvši da će CT biti u funkciji već na ljeto.

Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi upoznao je prisutne s podacima da je Hrvatska po broju žena pušača u Europi na prvom mjestu, a po broju muškaraca pušača na sedmom mjestu, što su, kako je naglasio, vrlo poražavajući podaci. Također, Istraživanjem koje je provedeno za 2014. i 2015., u Hrvatskoj ima 31% pušača, a najviše ih je u dobi između 20 i 44 godine. Pušenje izaziva jaku ovisnost i jedan je od uzroka više od 15 vrsti karcinoma.

Program aktivnosti

Zaklada „Hrvatska kuća disanja“, Dukljaninova ulica 3, Zagreb 1. ožujka 2017. godine s početkom u 17,30 sati ,
Predavanje na temu „Kvaliteta života bez duhanskog dima“

Predavači:
Doc.dr.sc. Marko Jakopović, dr. med.
Gzim Redžepi, dr.med.

Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ , Dukljaninova ulica 3, Zagreb, od 1. do 3. ožujka 2017. godine s početkom u vremenu od 17,00 do 19,00 sati
Savjetovanje o prevenciji, dijagnostici i liječenju plućnih bolesti

Poliklinika za bolesti dišnog sustava, Prilaz baruna Filipovića 11, Zagreb,  od 1. do 3. ožujka 2017. godine, u vremenu od 11,00 do 17,00 sati
     Besplatni pregledi za pušače starije od 40 godina u okviru programa Rano otkrivanje    
     kronično opstruktivne plućne bolesti i karcinoma pluća

Zaklada „Hrvatska kuća disanja“, Dukljaninova ulica 3, Zagreb, od 1. do 31. ožujka 2017. godine
Nastavak aktivnosti humanitarne akcije „Otkrij na vrijeme“


 

Gradske vijesti - 2017.