clanak False

Informacije o Projektu

19.04.2017.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,  4. travnja 2013. donio je Zaključak o provođenju projekta „Gradski vrtovi“ i to s ciljem da se građanima omogući korištenje obradivog zemljišta u gradu u svrhu proizvodnje hrane (povrća i jagodičastog voća), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

 

Parcele koje se dodjeljuju na temelju Javnog poziva, površine su između 40 i 50 četvorna metra, imaju dovod tehnološke vode  i opremljene su popratnim sadržajima kao što su sanduci za spremanje alata, komposteri, kante za otpad i spremnici za vodu. Na svakoj lokaciji, osim dijela na kojem su vrtne gredice predviđene za proizvodnju hrane, organiziran je i zajednički dio predviđen za edukaciju i radionice, za druženje i odmor, a koji je opremljen stolovima i urbanom opremom.
Također, parcele se dodjeljuju na dvije godine, uz mogućnost produljenja, a prednost imaju socijalno ugroženi građani. Tako se pri dodjeli obradivog zemljišta uzima u obzir broj članova kućanstva, prebivalište i njihova primanja. Prednost imaju oni koji se nalaze na burzi rada, primatelji socijalne pomoći te hrvatski branitelji, a da istodobno nemaju u svom vlasništvu, suvlasništvu ili zakupu neko drugo obradivo zemljište.

 

Riječ je o pozitivnom primjeru održivog korištenja gradskog zemljišta, ali Gradski vrtovi su i više od toga u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu. Jer, osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšavanje kućnog proračuna građana, doprinose i očuvanju zdravije okoline, bioraznolikosti, povezivanju s prirodom i među ostalim, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života, te razvijanju partnerstva Grada i građana.