clanak False

Izaslanstvo Zagreba u Ankari

Gradonačelnici Zagreba i Ankare Milan Bandić i Melih Gökçek potpisali su danas Povelju o razumijevanju i prijateljstvu glavnih gradova Hrvatske i Turske koja se odnosi na suradnju na području javnog prijevoza, planiranja grada, zaštitu okoliša...

27.10.2008.

Gradonačelnici Zagreba i Ankare Milan Bandić i Melih Gökçek potpisali su danas Povelju o razumijevanju i prijateljstvu glavnih gradova Hrvatske i Turske koja se u prvom redu odnosi na suradnju na području javnog prijevoza, planiranja grada, zaštitu okoliša, zdravstvo, zaštitu od požara i socijalne projekte.

U skladu s Poveljom, stručnjaci s navedenih područja razmjenjivat će iskustva i posjete, gradska će vodstva poticati i logistički podržavati suradnju gospodarskih i trgovačkih komora dvaju gradova, a Zagreb i Ankara surađivat će i na području kulture i sporta. U zajedničkom obilasku Ankare, zagrebačko se izaslanstvo uvjerilo da se glavni turski grad intenzivno razvija i gradi, nova naselja zamjenjuju stara, a jedan od značajnijih projekata je i gradnja velikoga sportskog centra koji bi se trebao otvoriti za tri mjeseca. Želja je domaćina da, uz njega, taj suvremeni kompleks otvori i zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnici su dogovorili da će se sljedeće godine Zagreb predstaviti Ankari u sklopu manifestacije Dani Zagreba.

Zagrebačko se izaslanstvo danas susrelo i s Nurettin Gurgurom, predsjednikom Gospodarske komore Ankare, drugoj po veličini u Turskoj, a koja broji 110.000 članova. Zaželjevši dobrodošlicu gostima, Nurettin Gurgur je spomenuo sličnosti između Zagreba i Ankare, odnosno Hrvatske i Turske jer obje teže priključivanju Europskoj Uniji.

Gradonačelnik Bandić je zahvalio na riječima dobrodošlice i suglasio se s tvrdnjom domaćina da ima prostora za poboljšavanje gospodarskih odnosa, a jedna od boljih prigoda za to svakako je Međunarodna zagrebačka velesajamska priredba. Naglasio je da bi Turska mogla biti jedna od zemalja partnera što bi poboljšalo gospodarske odnose i suradnju komora dvaju gradova, a moguća je i suradnja sa Zagrebačkim hodingom. Gradonačelnik Zagreba će već sljedeći tjedan predložiti Zagrebačkoj komori da pozove gospodarstvenike iz Ankare što bi bio početak suradnje na tom planu.

Gradonačelnik Bandić je sa suradnicima obišao Prihvatilište za skrb o djeci slabijeg ili jako lošeg socijalnog stanja, odnosno djeci beskućnicima koje se, prema riječima domaćina, pokazalo kao odlično rješenje za smanjivanje kriminala među mladom populacijom.

Prema protokolu slijedi posjet Sveučilištu Hacettepe, gdje će, nakon susreta s rektorom Ugurom Erdenerom, zagrebačko izaslanstvo prisustvovati otvorenju izložbe fotografija s motivima Zagreba, autora Ivana Pervana.

Podsjetimo, izaslanstvo Zagreba u sastavu: gradonačelnik Milan Bandić sa suprugom Vesnom, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac, pročelnica GU za obrazovanje, kulturu i šport Jelena Pavičić Vukičević, te član Poglavarstva Duško Ljuština, u Ankari boravi u dvodnevnom službenom posjetu na poziv gradonačelnika Meliha Gökçeka.


Gradske vijesti - 2008.