clanak False

Izložba “Braća po oružju - Elite željeznog doba“u Arheološkom muzeju

10.05.2019.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 16. svibnja 2019. s početkom u 12 sati održat će se otvorenje izložbe " Braća po oružju - Elite željeznog doba".

Izložba "Braća po oružju - Elite željeznog doba" prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. Iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola u Požeškoj kotlini i Novog mesta u Sloveniji, nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografski udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita. Čini se da je ideologija tih elita koja se odražava na njihovoj nošnji i oružju bila na određenoj razini univerzalna na golemom prostoru što je omogućilo stvaranje dalekosežnih komunikacijskih mreža u kojima upravo središta Kaptol i Novo mesto zauzimaju izuzetno važno mjesto. Dva ratnika prikazana na Izložbi izvrstan su primjer onih veza koje su činile kulturno tkivo kontinentalne Europe u Homerovo doba 8. stoljeća prije Krista.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 16. svibnja do 23. lipnja 2019. godine.

Realizaciju Izložbe financijski je pomogao Grad Zagreb.
Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Dolenjski muzej Novo mesto
Autori izložbe: Hrvoje Potrebica i Borut Križ

Više informacija o izložbi pogledajte ovdje.

Aktualno