clanak False

Izvještaj Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

17.07.2020.
Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je dijagnosticirano 23 novozaraženih bolesnika te je  provedeno 397 testiranja, mjera samoizolacije je propisana za 100 osoba, rečeno  je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba u auli Gradske uprave.

Od 23 novozaraženih, petnaest su kontakti Covid pozitivnih pacijenata, šest imaju negativnu epidemiološku anamnezu, dok dvije osobe možemo povezati s boravkom u noćnim klubovima, rekla je Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako je kroz Covid ambulante domova zdravlja prošlo 199 korisnika, samoizolacija je određena za četiri osobe, a 47 ih je upućeno na testiranje. Također, na 'drive in' punktovima je uzeto 118 uzoraka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod za javno zdravstvo.
„Popuštanje mjera, migracije stanovnika unutar zemlje ali i iz susjednih zemalja, te turistička sezona četiri su osnovna razloga trenutne epidemiološke slike u gradu Zagrebu“ istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić te još jednom pozvao građane da čuvaju sebe i svoje najmilije. Također je pozvao građane kojima su domovi stradali u potresu da u vrijeme obilaska procjenitelja budu dostupni kako bi se posao obavio što efikasnije i brže.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić izvijestila je kako je Grad Zagreb temeljem Javnog poziva imenovao 95 vanjskih suradnika procjenitelja te kako se očekuje sklapanje ugovora s njih još osam. „Raspisan je i drugi Javni poziv za koji očekujemo da nam se javi što veći broj stručnih procjenitelja. U ovome trenutku procjenitelji djeluju na području Markuševca gdje je prijavljeno 654 objekta. Do danas je pregledano 239 objekata. Nakon što obavimo sve procjene u ovome djelu grada preći ćemo na procjenu oštećenih objekata na području Gornje Dubrave“. Zamjenica Majić pozvala je građane da pripreme potrebne dokumente kako bi se ubrzao proces procjene, a informacije o tome dostupne su na službenim stranicama Grada Zagreba.

Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša podjsetila je građane na mogućnost ostvarivanja besplatnog parkiranja u javnim garažama i na javnim parkiralištima za one korisnike čiji su stambeni objekti oštećeni u potresu.Više na https://bit.ly/30ewVGg 

Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Alen Ordulj izvijestio je kako je do danas na područjima Mjesnih odbora i Vijeća Gradskih četvrti građanima podijeljeno 193 388 zaštitnih maski, te je izdano 4 440 otpremnica za podjelu građevinskog materijala.

Željko Renić iz Komunalnog i prometnog redarstva je istaknuo da je tijekom jučerašnjeg dana prikupljeno 73 tone građevinskog otpada s 52 lokacije.


 

Gradske vijesti - 2020.