clanak False

Komunikacija između različitih razina hitnih službi

21.09.2012.

 

Tridesetak hrvatskih i slovenskih stručnjaka sudjelovalo je jučer na prvoj od sedam radionica u sklopu projekta “Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće”. “Komunikacija između različitih razina hitnih službi” bila je tema radionice koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama (UHS) Grada Zagreba, s ciljem detaljnog upoznavanja sudionika sa postojećim komunikacijskim sustavom te provjere tehničke i operativne sposobnosti.

 

Uz djelatnike UHS-a na radionici su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, Državnog zavoda za radiološko-nuklearnu sigurnost, Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Hrvatskog Crvenog križa, Carinske uprave, Zagrebačkog radioamaterskog saveza te predstavnici slovenske općine Krško koja je i nositelj projekta.

 

Glavna zadaća projekta je unapređenje pripravnosti sustava zaštite i spašavanja, priprema stanovništva za slučaj nuklearne nesreće te jačanje međunarodne suradnje u zaštiti i spašavanju na regionalnoj i lokalnoj razini. Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 km od državne granice. Obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, no posljedice takve nesreće za zajednicu su velike što zahtijeva visoku pripremljenost snaga koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju te razrađene procedure međugranične suradnje.

 

Projekt “Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće” započeo je 1. siječnja ove godine i trajat će do kraja 2013. Ovaj projekt vrijedan više od 520 tisuća eura, provodit će se kroz cikluse predavanja, vježbe i aktivnosti tematski podijeljene na cjeline kao što su: Dekontaminacija i medicinska pomoć, Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva i druge.

 

 

 

Ukratko o projektu:

 

Ured za upravljanje u hitnim situacijama provodi projekt „Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće“ iz programa Europske unije „Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu“. Nositelj projekta je Općina Krško iz Slovenije, a partneri u projektu su Grad Zagreb i Grad Cernavoda iz Rumunjske.


Aktualnosti