clanak False

Konferencija i Okrugli stol o unaprjeđenju stručnog visokog obrazovanja

26.11.2018.

Konferencija i okrugli stol o unaprjeđenju stručnog visokog obrazovanja

U hotelu Panorama jutros su započeli Nacionalna konferencija i Okrugli stol o unaprjeđenja stručnoga visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a na kojima će se razgovarati o usklađivanju stručnoga visokog obrazovanja s regionalnim, lokalnim i ekonomskim strategijama, organiziranju učinkovite studentske prakse, kvalitetnoj promociji stručnoga visokog obrazovanja, inovativnim pristupima u povezivanju obrazovanja i gospodarstva te o drugim temama.

Nakon što je pozdravila sudionike skupa, predstavnike Vijeća veleučilišta i visokih škola i Nacionalnog odbora za izvrsnost u stručnome visokom obrazovanju, predstavnike veleučilišta i sveučilišta te gradova, županija i članove hrvatske udruge poslodavaca, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je čestitala organizatorima konferencije na realiziranome projektu koji će značajno doprinijeti promišljanju obrazovne paradigme u kontekstu tržišnih kretanja i prilagodbi stalnim promjenama.
Krajnje je vrijeme napustiti linearni sustav obrazovanja jer ekonomija 21. stoljeća zahtijeva konkurentan ljudski kapital koji dolazi iz obrazovnog sustava s visokim stupnjem znanja te vještina i kompetencija koje su dovoljno fleksibilne da se mogu prilagoditi potrebama tržišta rada.

Također je istaknula da razvojna politika visokoškolske ustanove mora smatrati mjestima kritičkog promišljanja koja stalno tragaju za novim, inovativnim i primjerenijim rješenjima jer tek ako su otvoreni, fleksibilni i inovativni mogu oblikovati bolju budućnost. Potrebno je osigurati pouzdan pravni i financijski okvir kako bi se promicala znanost kao temelj izobrazbe mladih generacija koje će nositi buduće društvo znanja. Promicanje znanosti i visokoškolskog obrazovanja, znanja općenito je promicanje budućnosti mladih, a time i društva u cjelini.

Projekt se fokusira na visoko obrazovanje koje nudi posebno intenzivnu integraciju sa svijetom rada s obzirom na podučavanje, učenje, istraživanje i upravljanje, i to na razinama 5, 6 i 7 hrvatskoga kvalifikacijskog okvira / europskoga obrazovnog kvalifikacijskog okvira.

Konferencija je organizirana u okviru međunarodnog projekta PROCSEE - Strengthening Professional Higher Education in Central and South-Eastern Europe što je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus +.

Hrvatski partneri projekta su Agencija za znanost i visoko obrazovanje te Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske.

Gradske vijesti - 2018.