clanak False

Konferencija za novinare_Najava 6. Zagrebačkog energetskog tjedna

 
07.05.2015.


Poštovani predstavnici medija,
Uvaženi partneri Grada Zagreba,
Cijenjene kolegice i kolege, predstavnici Gradske uprave i   organizatori Zagrebačkog energetskog tjedna!


S posebnim zadovoljstvom želim najaviti i iskazati Vam dobrodošlicu na tradicionalni Zagrebački energetski tjedan 2015., događaj koji se s velikim uspjehom održava već šestu godinu za redom.   Naš Zagrebački energetski tjedan, u ozračju kandidature Grada Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture 2020., predstavlja složeni mozaik od 43 događanja s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv globalnog zatopljenja i posljedica klimatskih promjena.

Našom porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“ pozivamo sve građane Grada Zagreba i drage goste na zajedničko djelovanje u interesu održivog razvoja gradova i očuvanja vrijednih prirodnih resursa za naše buduće generacije.

U tjednu od 11. do 16. svibnja 2015. održati će se niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, predavanja te radionica koje se bave ključnim temama današnjice u području energetike i održivog razvoja u cilju zaštite prirodnih resursa.

Cijeli Svijet se danas suočava s velikim i gorućim problemima poput globalnog zagrijavanja i posljedica klimatskih promjena. Odgovore na ova pitanja potrebno je tražiti na nacionalnoj i lokalnoj razini, uz uključivanje svih zainteresiranih dionika te suradnju na međunarodnom planu.
 Racionalno korištenje energije, energetska učinkovitost, primjena novih zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije važni su alati i pokretači gospodarskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i svjetlije perspektive naših mladih generacija.

Ja osobno i Gradska uprava Grada Zagreba, odlučni smo u provedbi mjera energetski održivog razvitka Grada Zagreba pri tome ostvarujući čvrstu i uspješnu suradnju sa svim relevantnim partnerima u zemlji i inozemstvu. Zagrebački energetski tjedan pruža jedinstvenu priliku približiti građanima Grada Zagreba, Republike Hrvatske i šire regije načine ostvarivanja značajnih energetskih i financijskih ušteda te istovremenog smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaja na okoliš.

Kroz organizaciju brojnih aktivnosti Zagrebačkog energetskog tjedna podiže se ekološka svijest građana i sudionika o potrebi zaštite klime i okoliša te racionalnom korištenju energije i prirodnih resursa.
Ambiciozni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova Europske unije za 40% (u odnosu na referentnu 1990.) do 2030., možemo ostvariti samo uz aktivno sudjelovanje brojnih interesnih skupina, gospodarskih subjekata, obrazovnih i znanstvenih institucija, nevladinih udruga i samih građana što većeg broja ekološki osvještenih gradova.

Grad Zagreb želi, kao i do sada, biti lider i svoja nastojanja usmjeravati na postizanje zajedničkih EU ciljeva te slijediti EU politike i energetsko-klimatski okvir do 2050. ka energetski učinkovitijem, niskougljičnom i konkurentnijem razvoju tržišta, privlačenju novih investicija i kvalitetnijem životu građana.

Naš Zagrebački energetski tjedan ima značajnu ulogu u postizanju navedenih ciljeva i jedan je od važnih čimbenika u procesu održivog razvoja Grada Zagreba te pokazuje visoki stupanj međusobnog razumijevanja mnogobrojnih partnera, uključivanja i suradnje svih sudionika u nastojanju da se građanima i svim posjetiteljima Zagrebačkog energetskog tjedna prezentiraju realni problemi, ali i moguća rješenja koja osiguravaju sigurnu i bolju budućnost.

Posebno se želim se zahvaliti na suradnji našim vrijednim djelatnicima u Dječjim vrtićima, Osnovnim i srednjim školama, Rektoratu, dekanima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu te djelatnicima Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, kao i svim cijenjenim partnerima na kvalitetno organiziranom događanju koje nas, po svojoj sadržajnosti i obimu, svrstava u sam Europski vrh.

Svima želim iskrenu dobrodošlicu u Zagreb, ugodan boravak te uspješan i sadržajno bogat 6. Zagrebački energetski tjedan 2015.!