clanak False

Kreće obnova fasada

Danas u ponoć završava javni poziv za iskazivanje interesa za obnovu zagrebačkih pročelja, rekao  je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, na današnjoj konferenciji za novinare.
08.05.2017.
Danas u ponoć završava javni poziv za iskazivanje interesa za obnovu zagrebačkih pročelja, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, na današnjoj konferenciji za novinare, koja se održala na zagrebačkom kvartu Pešćenica, ispred jedne od poznatih zagrebačkih limenki.
 
Radi se o modelu sufinanciranja koji predviđa jednu zonu sufinanciranja na području cijelog grada i to: ulično pročelje 80%, a ostala pročelja 60%. Mogući obuhvat radova koji se sufinanciraju osim radova na obnovi pročelja proširen je za: uklanjanje grafita, izvođenje zaštitnog antigrafitnog premaza te ugradnju video nadzora kamerama i tehničkim uređajem za snimanje kao mjeru zaštite od grafitiranja.
 
Javni poziv suvlasnicima višestambenih zgrada putem upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika raspisan je 10.12.2016. u trajanju od 90 dana. Novi Javni poziv zbog poboljšanih uvjeta sufinanciranja i velikog interesa građana ponovo je raspisan 23.3.2017. u trajanju od 45 dana.
 
Mi se upravo nalazimo pred jednom od kompleksnijih fasadnih obnova zgrade s obješenom metalnom fasadnom konstrukcijom, takozvane limenke. Do danas se puno pričalo o obnovi ovih zgrada, ali evo, konačno možemo najaviti da, zajedno sa suvlasnicima, započinjemo obnovu, istaknuo je gradonačelnik Bandić.
 
Do kraja poziva, do kraja današnjeg dana očekuje se oko 3700 prijava, obnova će obuhvatiti oko 65 000 stanova i poslovnih prostora u višestambenim zgradama, odnosno involvirano u obnovu je negdje oko 130 - 150 000 građana, rekao je gradonačelnik te dodao: Ovim projektom podižemo vizualni identitet grada, afirmiramo turistički potencijal i zaštitu kulturnih dobara, uvećavamo sadašnje kvalitete i vrijednosti nekretnina. Iznad svega,  ovaj projekt angažira građevinske kapacitete i osnažuje poduzetničku komponentu grada, zapošljava ljude..
 
Josip Bota, predstavnik stanara zgrade u Vidrićevoj ulici, izrazio je zadovoljstvo sufinanciranjem Grada Zagreba u obnovi pročelja, te zahvalio gradonačelniku na ovom projektu koji će većim dijelom riješiti njihove probleme.
 
Doris Kažimir Fresl, savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada, napomenula je kako će u lipnju ove godine biti dovršena obrada svih prijava i verifikacija Liste prioriteta te će se ista objaviti na službenoj mrežnoj stranici. Početak radova na zgradama očekuje se već u kolovozu, odnosno rujnu 2017. godine.

Gradske vijesti - 2017.