clanak False

Mađarsko iskustvo u pristupu EU korisno je Hrvatskoj

20.01.2010.

 Sličnosti Budimpešte i Zagreba u fazi pristupa EU

Zagreb mora naći model uspješnog kreiranja projekata koje će financirati iz fondova Evropske unije (EU), suglasili su se danas Peter Győrkős, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Mađarske i Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Mađarska naime kao zemlja članica EU ima korisna iskustva u korištenju novca iz evropskih fondova koja želi podijeliti s Hrvatskom. Prvenstveno su korisne sličnosti Budimpešte i Zagreba kao glavnih gradova s prosječno visokim standardom. Ta činjenica zahtijeva pažljivo planiranje regionalnog razvoja kako bi razvijenije regije mogle što bolje koristiti sredstva za svoj razvoj, što su Mađari u Budimpešti uspjeli učiniti. Isto takav razvoj master plana s projektima koji bi se dugoročno planirao razvoj Zagreba ostaje obaveza gradskih vlasti ako žele što više „evropskog“ novca za svoj razvoj.

Osim tog know how-a koji je ponuđen Zagrebu, razgovaralo se i o ostalim gospodarskim te političkim temama. Boris Šprem, predsjednik GSGZ upoznao je svojeg gosta s razvojem političke situacije u Zagrebu i GSGZ gdje ne predviđa nikakvu krizu, nego naprotiv, dobru suradnju stranaka na dobrim projektima. Pritom prvenstveno računa i na volju Vlade RH te novoizabranog predsjednika RH a isto tako i gradonačelnika Zagreba koji u kriznoj gospodarskoj situaciji sigurno moraju voditi računa da brzo uvode pozitivne promjene koje će dovesti do gospodarskog oporavka Zagreba te čitave Hrvatske. Isto tako brz oporavak, dovest će i do bolje međudržavne suradnje, naglasio je mađarski veleposlanik.