clanak False

Međunarodna radionica u sklopu mreže CIVINET Slovenija - Hrvatska

04.11.2014.

  

„Planovi održive mobilnosti – koncept i izrada
u Sloveniji, Hrvatskoj i susjednim zemljama”, ZgForum

 

O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska

 

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska, u kojoj Grad Zagreb zastupaju zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek kao politički predstavnik, i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo kao imenovani član u Upravnom odboru Mreže, vrlo aktivno i uspješno radi. Među do sada formiranim nacionalnim mrežama ova Mreža broji najviše članova, trenutno 43, sa stalnim trendom povećanja i inicijativama za proširenje u širu regiju. Mreža je formirana u Ljubljani u travnju 2013. Memorandum o pristupanju Grada Zagreba potpisao je gradonačelnik.

Kao dio aktivnosti Mreže organiziraju se, između ostalog, studijski posjeti i radionice na kojima članovi (institucije i tijela lokalne, regionalne i države uprave, civilnog sektora) imaju prilike razmjenjivati dragocjena iskustva i konkretne primjere iz prakse na širokom području tema održive mobilnosti te širiti informacije prema potencijalnim članovima.

Više o Mreži na http://www.civitas.eu/civinet/civinet-slovenia-croatia 


O radionici

 

Međunarodna radionica, sa središnjom temom: „Planovi održive mobilnosti – koncept i izrada u Sloveniji, Hrvatskoj i susjednim zemljama”, održana je 4. studenog u ZgForumu.

Domaćin sastanka bio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Bilo je prisutno više od 50 sudionika (predstavnika gradova i institucija): dogradonačelnik Grada Ljubljane prof Janez Koželj, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, koordinator Mreže gosp. Vlado Babić (Grad Ljubljana) i Lidija Pavić Rogošić kao nacionalna kontakna točka, predstavnici članova mreže te zainteresirani iz Slovenije i Hrvatske, predstavnici iz Novog Sada, Beograda kao potencijalnih pridruženih članova Mreže te stručnjak iz Austrije.


Rad se odvijao kroz 11 prezentacija te aktivno sudjelovanje sudionika kroz pitanja i diskusije. Radionica je završila zaključcima oblikovanim tijekom rada a koje je na kraju radionice prezentirao Vlado Babić iz Grada Ljubljane kao koordinator Mreže.


Uvodnu prezentaciju održala je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo. Slijedila je prezentacija prof. Janeza Koželja, dogradonačelnika Grada Ljubljane, s temom planiranja prometne politike u Ljubljani do 2020. Aleksandar Jevđenić iz Grada Novog Sada izložio je novosadski prometni model, a Fred Dotter iz Austrije iskustva Judenburga i Graza. Sudionike je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Sandra Švaljek koja se kratko osvrnula na planove Grada vezane uz izradu SUMP - a. Petra Grgasović, predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH govorila je o ulozi i podršci Ministarstva u razvoju urbane mobilnosti.


O SUMP-ovima (Sustainable Urban Mobility Plan), odnosno o planovima održive mobilnosti, o pripremi, iskustvima, preprekama i uspjesima, prezentirali su dr.sc. Luka Mladenovič iz Urbanističnog Inštituta Republike Slovenije, prof. dr.sc. Davor Brčić i dr.sc. Marko Slavulj sa Fakulteta prometnih znanosti, Marko Stančec iz Grada Koprivnice, te Ana Magdić i Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Nakon završetka radionice održan je drugi sastanak Upravnog odbora Mreže. Prvi je održan također u Zagrebu u ZgForumu, u lipnju ove godine, a domaćin je, kao i ovom sastanku bio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

 

VIŠE...

 

 

   

 slika 4                                                    slika 5                                                     slika 6


Poticajne prezentacije, strukturirana rasprava o izazovima i rješenjima u području održive mobilnosti, zasigurno će potaknuti daljnje umrežavanje znanja i prakse iz područja regulative, teorije i prakse u planiranju i provođenju planova održive mobilnosti i potaknuti daljnji rast članstva mreže. Cilj mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska, kao i drugih europskih mreža, upravo je razmjena i prijenos iskustava i dobre prakse iz projekata, koji su posljednjih godina provedeni u okviru programa CIVITAS drugima, te povezivanje različitih aktera, zainteresiranih za razvoj ambicioznih politika urbane mobilnosti i akcija za čišći, pristupačniji, energetski učinkovit i održiv promet u gradovima.