clanak False

Međunarodni kongres Sankt Peterburg i slavenski svijet

Delegacija Grada Zagreba na čelu sa zamjenicom Vesnom Kusin sudjelovala je na 2. Međunarodnom kongresu Sankt Peterburg i slavenski svijet.
10.12.2014.


Na poziv člana Uprave grada Sankt-Peterburga i predsjednika Odbora za vanjske poslove Evgeny D. Grigorieva, delegacija Grada Zagreba predvođena zamjenicom gradonačelnika Vesnom Kusin sudjelovala je na 2. Međunarodnom kongresu Sankt Peterburg i slavenski svijet koji se od 7. do 10. prosinca održavao u Sankt Peterburgu.

Zamjenica gradonačelnika je u svom izlaganju u predsjedničkoj knjižnici Boris Yeltsin predstavila projekt Zagreba kao europske prijestolnice kulture 2020., koji će se za istu kandidirati sljedeće godine. S tim u vezi, i nekoliko velikih projekata koji kulturom obuhvaćaju i značajne arhitektonske, graditeljske i urbanističke zahvate, čime će se bitno utjecati i na gospodarstvo, otvarajući prostor potencijalnim ulagačima, kako nacionalnim, tako i regionalnim. Istaknula je da je vizija spustiti prugu koja je nekoć (1869.) građena na periferiji grada, te ga dijeli na dva dijela, pod zemlju.

Time će se riješiti jedna barijera i dobiti koristan i raspoloživ javni prostor grada. Industrijski objekti, koji su danas uz tu prugu, time će dobiti novu vrijednost u središtu grada. Tu novu vrijednost, osim pristupačnosti koju dobivaju uklanjanjem pruge, dobit će i novim sadržajima. Kako je riječ o velikim industrijskim kompleksima, unutar svakog od njih moguće je ostvariti različite sadržaje. Cilj je očuvati najvrednije dijelove industrijske baštine, obnoviti ih i dati im kulturne sadržaje.

Riječ je o četiri industrijska kompleksa: Paromlin, koji se nalazi neposredno uz Koncertnu dvoranu i zgradu Gradske uprave zatim, nastavno uz željezničku stanicu, Gredelj – kompleks negdašnje strojarnice državne željeznice, dalje prema istoku Zagrepčanka – klaonica, značajan primjer ekspresionističke arhitekture, te Badel tvornica alkoholnih pića.

Pročelnica GU za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić u svome je izlaganju u kongresnom centru, predstavila prednosti investiranja u Zagreb, te istaknula njegove turističke potencijale i kapacitete.

Zadnjeg dana boravka održan je sastanak sa Guvernerom Sankt Peterburga Georgyem Poltavchenkom na kome su donijete smjernice za buduće aktivnosti gradova potpisnika prošlogodišnje Deklaracije s ciljem jačanja i poticanja prvenstveno ekonomske, ali i buduće kulturne suradnje.

Na Kongresu su sudjelovali predstavnici gradova Sofije, regije Varna, Skopja, Gdanjska, Vranja, Novog Sada, Bratislave, Košica, Ljubljane i Maribora.


Gradske vijesti - 2014.