clanak False

Međunarodna akcija Pokretom protiv Parkinsona / 4. međunarodni Dan dojki & Bra Day-a

28.09.2019.
U zagrebačkom Parku Maksimir, u organizaciji Udruge Parkinson i mi, održava se Međunarodna akcija Pokretom protiv Parkinsona.

Gradonačelnik Milan Bandić, predvodio je povorku Put nade u dužini jednog kilometra koja je organizirana u okviru manifestacije.

Nakon Alzheimerove bolesti,Parkinson je druga najučestalija bolest u Hrvatskoj i zato moramo promovirati važnost kretanja koje utječe na zdravlje i psihofizičko stanje, istaknuo je gradonačelnik, ujedno i pokrovitelj akcije.

Cilj manifestacije je da se fizičkim aktivnostima kao što su ples, pjesma i ping pong utječe na poboljšanje psihomotoričkih sposobnosti oboljelih i kvalietetu njihova života.
 


4. međunarodni dan dojki & Bra Day-a


Nakon Maksimira gradonačelnik Banić pridružio se i obilježavanju 4. međunarodnog Dana dojki & Bra Day-a – Dana osvješćivanja o mogućnostima rekonstrukcije dojke, u Gajevoj ulici.

Zahvališi organizatorima na akciji, gradonačelnik Bandić poručio je svim damama da redovito idu na preglede i vode računa o svom zdravlju.

Kako se čulo, u posljedne tri godine smanjen je broj smrtnosti od bolesti raka dojke, povećan je broj žena koje se odazivaju na besplatne preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke, a povećao se i broj žena koje se odlučuju za rekonstrukcijski zahvat.

Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Kliničke bolnice Dubrava.
 
Inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio estetski kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Hrvatske lige protiv raka doc.dr.sc. Domagoja Eljuge.

Gradske vijesti - 2019.