clanak False

Međunarodna konferencija Mir i pomirenje - korak naprijed

09.06.2013.

(Hina) - Meditativno-molitvenim skupom i usvajanjem zajedničke deklaracije predstavnika vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci je u nedjelju otvorena međunarodna konferencija "Mir i pomirenje-korak naprijed" na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. On je u Banju Luku doputovao u večernjim satima nakon posjeta mjestima šire regije u kojima žive Hrvati gdje se upoznao s problemima povratnika. Leko je posjetio i pogone "Kraša" u Prijedoru gdje je hrvatska tvrtka prebacila dio svoje proizvodnje radi plasmana na tržište CEFTA-e kao i pogone tvornice obuće "Nova Ivančica".


Uz Leku otvaranju konferencije u Banja Luci nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Došao sam dati podršku biskupu (Franji) Komarici i ljudima koji zagovaraju bolje sutra, posebice naših ljudi Hrvata", kazao je Bandić.
Banjolučkog je biskupa zbog njegova zalaganja za povratnike nazvao "hrvatskim Mandelom". "Ono što biskup Komarica radi u proteklih dvadeset godina boreći se za opstanak hrvatskog čovjeka vrijedi podrške svih koji nešto znače u Hrvatskoj", kazao je Bandić Hini.


Upravo na poticaj biskupa Komarice na početku skupa koji treba otvoriti nove puteve razumijevanja i dijaloga u regiji usvojena je deklaracija u kojoj su vjerski poglavari te predstavnici katoličke, islamske i židovske zajednice pozvali političare u BiH na odlučnije angažiranje na učvršćenju mira i stabiliziranja stanja u zemlji. "U pozadini stanje u BiH je teška moralna kriza", stoji u deklaraciji uz poziv na više pravednosti i solidarnosti u društvu. Također je upućen poziv da se žrtvama nasilja u prošlosti osigura ispunjenje njihovih prava a posebice da se izbjeglima i prognanima osigura pravo na povratak i dostojanstven život.


Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović snažno su poduprli ove ciljeve.
Kardinal Puljić je posebice podsjetio da se zajednički život mora graditi na istini bez koje nema ni slobode niti mira dok je reis Kavazović kazao kako nije u moći današnjih generacija promijeniti prošlost no one mogu popraviti sadašnjost i time učiniti i da budućnost bude bolja.


Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu potpisali deklaraciju a na meditativno-molitvenom skupu sudjelovali su, kako su sami kazali, tek kao promatrači.


Deklaraciju i skup podržao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. "Dobro je da vjerski čelnici na tome rade i bilo bi još bolje da to prihvaćaju i široke mase. To bi onda dovelo do društvene harmonije", kazao je Inzko. Konstatirao je kako je nedopustivo da stvari u BiH stoje zakočene kada se susjedstvo tako brzo mijenja. "Hrvatska je 12 godina radila na približavanju Europskoj uniji, Srbi su počei rješavati problem star 600 godina i oni će ga riješiti. Mislim da i političari u BiH mogu riješiti pitanje poput matičnih brojeva i presude 'Sejdić-Finci'", kazao je Inzko. "Pa i kućanice svaki dan rješavaju probleme", ironično je komentirao Inzko ponašanje bosanskohercegovačkih političara.


BiH ne može dati svojim građanima jedinstveni matični broj jer se srpske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti hoće li registracijska područja za izdavanje JMBG prelaziti međuentitetsku granicu ili ne.
Političari se ne mogu dogovoriti ni oko provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kako bi omogućili izbor nacionalnih manjina za članove predsjedništva države i njihovo predstavljenje u Domu naroda.


Gradske vijesti - 2013.