clanak False

Međunarodna konferencija projekta "Solid.Forum - Forum socijalne solidarnosti"

02.04.2019.
 
Grad Zagreb u partnerstvu s Općinom Centar Sarajevo (BiH) provodi projekt „Solid.Forum – Forum socijalne solidarnosti“/„Solid.Forum – Social Solidarity Forum“.
 
Projekt je odobren za financiranje temeljem natječaja Europske komisije, Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu/The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency – EACEA pod nazivom „Demokratski angažman i sudjelovanje u građanskim inicijativama“/„Democratic engagement & civic participation“ unutar mjere „2.1: Bratimljenje gradova“/„2.1: Town Twinning“, objavljenog u sklopu programa „Europa za građane (2014.-2020.)“/„Europe for Citizens (2014.-2020.)“.
 
Projekt se financira u iznosu od 12.095,00 € bespovratnih sredstava.
 
U okviru projekta, 78 sudionika iz Općine Centar Sarajevo posjetilo je Zagreb.
 
Prvog dana posjete, 28. ožujka 2019. za sudionike iz Općine Centar Sarajevo održan je prijem u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, Avenija Dubrovnik 15, gdje su održani prigodni pozdravi od strane predstavnika Općine Centar Sarajevo te Grada Zagreba, a potom upoznavanje s radom Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, kojeg je predstavio gospodin Marko Helfrih, pomoćnik direktora ZICER-a.
 
Potom su predstavnici Općine Centar Sarajevo obišli Pučko otvoreno učilište, Ustanovu Mali dom Zagreb, Zakladu Zajednički put te Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i udrugu Hrabri telefon kako bi se pobliže upoznali s njihovim radom.
 
 
29. ožujka 2019. u hotelu Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9, Zagreb, s početkom u 9,00 sati održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Solid.Forum – Forum socijalne solidarnosti“/„Solid.Forum – Social Solidarity Forum“ u organizaciji Grada Zagreba i Općine Centar Sarajevo (BiH).
 
Među oko 140 sudionika konferencije bili su predstavnici upravnih tijela Grada Zagreba, Općine Centar Sarajevo, organizacija civilnog društva te nacionalnih javnih tijela.
 
Sudionicima konferencije pozdravnim govorima su se obratili:
gđa. Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća Općine Centar,
profesor doktor Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo te
izaslanica gradonačelnika gospodina Milana Bandića, dipl.polit, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gđa. Romana Galić, univ.spec.act.soc. 

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su različiti programi i politike Europske unije koji postavljaju temelj za definiranje lokalnih zajedničkih inicijativa te putem kojih se mogu financirati projekti za razvoj socijalne integracije i solidarnosti. Također su predstavljeni i strateški dokumenti na razini Europske unije, na lokalnoj i nacionalnoj razini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te na razini gradova Zagreba i Sarajeva koji ukazuju na potrebe za razvojem novih programa, projekata, usluga u ovom području.
 
Izlaganja su održali: predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne kontakt točke programa Europa za građane, Općine Centar Sarajevo (BiH) te gradskih ureda Grada Zagreba: Ureda za programe i projekte Europske unije, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za zdravstvo, Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i Gradskog ureda za obrazovanje.
 
U drugom dijelu konferencije održana je interaktivna radionica svih sudionika tijekom koje su se razvijali projektni koncepti za lokalne, prekogranične i međunarodne projekte, a koji su utemeljeni na strateškim dokumentima i imaju potencijal za financiranje iz donatorskih programa predstavljenih u prvom dijelu konferencije.  
 
Cilj Projekta je razmjena iskustava i razvoj zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba.
 
Projekt je uspješno doprinio razmjeni iskustava te razvoju zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba.