clanak False

Međunarodni dan osoba s invaliditetom/Zero Project 2022 nagrada

03.12.2021.
Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca, a povijest obilježavanja seže u listopad 1993. kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom je taj dan proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je - Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, pristupačnom i održivom svijetu nakon COVID-19.

Neočekivani vanjski izazovi, pandemija virusa COVID-19 i potresi koji su pogodili Grad Zagreb unijeli su značajne promjene u našu svakodnevicu. Stoga posebnu pozornost treba staviti na pružanju podrške osobama s invaliditetom, koje ne samo da su u većem riziku od zaraze, već imaju i više teškoća u pridržavanju mjera opreza, fizičkog distanciranja, ostvarivanju  nastave na daljinu, zdravstvenih i drugih važnih usluga.

Ističemo velike napore udruga civilnog društva i ustanova koje su u ovom specifičnom periodu dale maksimum od sebe i prilagodile se novim izazovima kako bi pružili podršku svojim korisnicima u prilagodbi na nove uvjete života.

Također, na ovaj Međunarodni dan osoba s invaliditetom s posebnim ponosom ističemo, da je Zero Project objavio dobitnike nagrada za Zero Project 2022. u području pristupačnosti.
Zero Project, neprofitna organizacija sa sjedištem u Austriji, pokrenuta je 2008. godine, sa misijom podržavanja provedbe Konvencije UN – a o pravima osoba s invaliditetom, istraživanjem, identificiranjem, komuniciranjem i podrškom inovativnim praksama i politikama na globalnoj razini u svim sektorima društva.

Grad Zagreb se s razvojem servisa „Pristupačni Zagreb“ nalazi među 76 najkvalitetnijih inovativnih praksi i politika iz 35 zemalja svijeta koje su prepoznate po dokazanoj i djelotvornoj predanosti uklanjanju prepreka za sve. Od 381 nominacije (iz 86 zemalja), 160 nominacija (iz 54 zemlje) ušlo je u uži izbor, na temelju opsežnog procesa recenziranja i tri glavna kriterija: inovativnost, učinak i skalabilnost. Nakon procesa stručnog ocjenjivanja, proces glasovanja prikupio je više od 2000 glasova, što je odredilo konačni odabir 76 nagrađenih.
Potpuni popis dobitnika možete pregledati na poveznici: zeroproject.org/awardees2022/
 

Aktualno