clanak False

Međunarodni dan sestrinstva 2013

11.05.2013.

 

 

Uz bogati zabavni, glazbeni i športski program, te informativne i edukativne štandove Stručnih društava Hrvatske udruge medicinskih sestara, u subotu je na Bundeku obilježen Međunarodni dan sestrinstva, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba.


Tradicionalno, Dan sestrinstva se obilježava u cijelom svijetu 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke koja je povećanjem higijenskih uvjeta smanjila smrtnost ranjenika u Krimskom ratu 1850-ih, te se zato smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva.


Ovu cjelodnevnu proslavu otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši da je sestrinstvo posao ljubavi koji rade najbolji. Također, gradonačelnik je dodao i da je Zagreb kolijevka sestrinstva u Hrvatskoj, još od 1926. i slavnog dr. Andrije Štampara, te da se Zagrepčani svojim medicinskim sestrama ponose, a njihovom poslu dive.


Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) Mirjana Dumančić, zahvalila je gradonačelniku na podršci prilikom organiziranja proslave, te je naglasila važnost profesionalne udruge i potrebu profesionalnog udruživanja jer je to znak snage i pokazatelj razvoja države.


HUMS okuplja gotovo 9000 aktivnih članova, čime je jedna od najvećih strukovnih udruga u Republici Hrvatskoj. U njenom sastavu je čak 29 stručnih društava u 40 podružnica po cijeloj državi, a osnovana je 1926., te je od tada usmjerena na edukaciju svojih članova u cilju poboljšanja zdravstvene njege kroz stručne skupove, radionice, predavanja i seminare…


Gradske vijesti - 2013.