clanak False

Međunarodna izložba “Avari i Slaveni“ u Arheološkom muzeju

23.10.2019.
Međunarodna izložba “Avari i Slaveni“ otvorena je u utorak, 22. listopada 2019. u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je konceptualno podijeljena na dvije izložbe, prikazuje materijalnu ostavštinu iz Hrvatske - Avari i Slaveni južno od Drave i Slovačke - Avari i Slaveni sjeverno od Dunava. Za vrijeme tzv. Avarskog kaganata, vojno-političke organizacije na čelu s kaganom, prostori današnje Hrvatske i Slovačke čine granična područja čija materijalna ostavština pokazuje nevjerojatne sličnosti.

Avari i Slaveni na prostoru Europe sudjeluju u velikoj seobi koja će kao konačnu posljedicu imati potpunu promjenu etničke karte i političkih odnosa na području Europe. Iako postoji više teorija o migraciji Slavena iz svoje pradomovine sjeverno od Karpata, većina istraživača se slaže da je doseljavanje Slavena nakon sredine 6. stoljeća u izravnoj vezi s Avarima.

U avarodobnom društvu ratnici su najvažniji društveni sloj, pokretači gospodarstva, sigurnosne snage i politička elita. Među slavenskim populacijama vrbovali su vojnike, ali su, u isto vrijeme, sprečavali uzdizanje slavenske ratničke elite strahujući da bi ona u konačnici mogla ugroziti njihov status. Avari su se isticali naprednom bojnom taktikom lake konjice. Običaj zajedničkog sahranjivanja ratnika i konja odaje njihovu bliskost s konjima i ulogu koju je konj imao u avarodobnom društvu.

Avari su sa Slavenima vodili mnoge pljačkaške pohode protiv Bizantskog Carstva (koje ih je pokušavalo smiriti isplatama u zlatu), rušili pogranične gradove i utvrde, naselja i mjesta. Važan događaj predstavlja zauzimanje važnog bizantskog središta, Sirmiuma, 582. godine nakon opsade koja je trajala dvije godine (danas Sremska Mitrovica u Srbiji).

Kako je tadašnje romansko stanovništvo (stanovništvo u gradovima pod bizantskom vlašću) doživljavalo silovite avarske napade i atmosferu tijekom opsade grada dijelom nam dočarava natpis na opeci kojeg je grčkim pismom napisao stanovnik Sirmiuma tijekom njegove opsade: Kriste Gospodine, pomozi gradu, zaustavi Avarina, zaštiti Romaniju i onog koji je ovo napisao. Amen. (Opeka se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.)

Pomoću povijesnih izvora i arheološke građe koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja, ali i predmeta iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija, pokušalo se rekonstruirati avarsko i slavensko društvo. Izložbu prati deplijan i katalog izložbe Avari i Slaveni (na hrvatskom i engleskom jeziku). Katalog izložbe daje detaljan povijesni pregled i prati izložbenu koncepciju odnosno podjelu po cjelinama koje predstavljaju zanimljivosti ovog povijesnog razdoblja.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 9. veljače 2020. godine.

Više informacija možete pronaći na poveznici ovdje.

Aktualno