clanak False

Međunarodna konferencija o energetskoj učinkovitosti okupila stručnjake iz sedam zemalja

10.04.2019.
Međunarodna konferencija pod nazivom „Neotkriveni potencijal energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ održana je danas u Zagrebu, a okupila je brojne stručnjake iz sedam europskih zemalja.
 
Kako je istaknuo Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okolišu, konferencija je dio međunarodnog projekta TOGETHER, u kojem Grad Zagreb sudjeluje protekle tri godine.
 
 „Energetska učinkovitost izuzetno je bitna za Grad Zagreb. Kroz energetsku obnovu Grad Zagreb je već obnovio 54 zgrade, a tijekom ove godine nastavlja i radove na daljnjih 27 zgrada. Ukupno je u planu sanacija 136 objekata javne društvene namjene, za što je planirano 805 milijuna kuna“, kazao je Biluš, dodavši da Grad, uz energetsku obnovu zgrada javne društvene namjene, ujedno potiče i energetsku obnovu zgrada u privatnom vlasništvu.
 
„Naravno, to ovisi i o volji samih stanara, ali činimo sve kako bi im obnova bila što pristupačnija i kako bi ih osvijestili po tom pitanju“, poručio je Biluš.
 
Kako je pak pojasnila Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, osnovni cilj projekta TOGETHER je promjena ponašanja korisnika, na način da se zgradama dugoročno upravlja na energetski učinkovit način. „S dobrim gospodarenjem energijom u zgradama, može se postići da se energije troši isključivo onoliko koliko je potrebno, a da se ne ugrozi udobnost korisnika. U okviru ovog projekta postigli smo izvrsne rezultate koji se bez problema mogu preslikati na sve zgrade javne namjene, a u projekt je bilo uključeno 12 obrazovnih ustanova. One su samo tijekom prošle godine smanjile potrošnju energije između 10 i 20 posto, u odnosu na potrošnju prijašnjih godina“, kazala je Borić.
 
U okviru konferencije stručnjaci iz područja energetike, marketinga i obrazovanja prezentirali su provedene aktivnosti i dali odgovore na pitanje kako postići trajnu promjenu ponašanja pojedinaca, s ciljem da potreba štednje energije postane općeprihvaćena norma ponašanja.
 
Prema riječima Antonia Zolte, vodećeg partnera projekta TOGETHER i direktora Odjela za nekretnine i javne natječaje u provinciji Trevisopostizanje dugoročnog povećanja energetske učinkovitosti u javnim zgradama, kao ključnog cilja projekta, podrazumijeva sveobuhvatni pristup.
 
„To znači da se u osvještavanju i poticanju energetske učinkovitosti ne oslanjamo isključivo na suvremenu tehnologiju i investicije, već i na sudjelovanje samih korisnika u aktivnostima uštede energije. Kada je, primjerice, riječ o školama, nisu uključeni samo ravnatelji, već se proaktivno djelovanje prema energetskoj učinkovitosti promiče i kod učenika“, kazao je Zolta.



Aktualnosti