clanak False

Međunarodni dan bijelog štapa - Izložba "Mrak posao"

18.10.2018.
Na poziv izvršnog direktora Udruge slijepih Zagreb Gorana Denisa Tomaškovića, u klupskim prostorijama Udruge slijepih zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozdravila je prisutne na druženju u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa.
 
Grad Zagreb zadnjih 15-ak godina vodi sustavnu brigu i posebno pruža potporu osobama s invaliditetom i ranjivim skupinama. To pokazujemo i konkretnim primjerom jer im dajemo šansu da se uključe u tržište rada, rekla je zamjenica, dodavši kako im se time vraća temeljno ljudsko pravo – pravo na rad.
 
Goran Denis Tomašković je naglasio da su u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa organizirali nekoliko događanja. Započeli smo s tradicionalnim druženjem i pješačenjem naših članova i volontera na Sljeme. Na sam Dan organizirana je tribina o značenju brajevog opismenjavanja i sustavnom financiranja udruga osoba s invaliditetom, a danas smo sudjelovali na okruglom stolu Digitalno bez prepreka, gdje smo željeli progovoriti o problemu koje slijepe osobe imaju vezano uz pristupačnost web stranicama javnog sektora. Završavamo večeras s tradicionalnim druženjem naših članova s predstavnicima lokalnih vlasti i donatora za koje smo pripremili program.
U Zagrebu je u posljednjih dvadeset godina dosta napravljeno u pristupačnosti javnim površinama sa zvučnim signalizatorima i taktilnim površinama. Dosegli smo jednu razinu i sada trebamo dodatni poticaj da se preostale površine, koje nisu prilagođene, prilagode kroz projekte financirane sredstvima Europskih fondova, dodao je Tomašković.
 
 
Također u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa zamjenica Majić je, zajedno sa suradnikom Branimirom Šutalom, otvorila izložbu u Tiflološkom muzeju Mrak posao, autorice Nevenke Ćosić.
 
Izložba tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Kronološkim redom prezentirana je građa o njihovu osposobljavanju za rad kao i građa o specifičnim zanimanjima kojima su se u prošlosti bavili.

Gradske vijesti - 2018.