clanak False

Međunarodni seminar "Zaigraj se sad, otkrij grad!" u Centru za kulturu Trešnjevka

26.09.2019.
Centar za kulturu Trešnjevka  u sklopu projekta Mapiranje Trešnjevke organizira međunarodni seminar  Jane’s Walk “Zaigraj se sad, otkrij grad. Na drugom po redu  seminaru, koji će se održati od 18. do 20. listopada, tijekom predavanja, radionica i vođenih šetnji razmatrat će se iskustva s prethodnih sudjelovanja u projektu Jane’s Walk i drugih sličnih akcija, dok će posebna pozornost biti posvećena načinima na koje zabava, kreativnost, umjetničke intervencije i igra (gledani u najširem smislu tih riječi) mogu povoljno utjecati na kvalitetu života u gradovima, potaknuti građane na aktivan život te ih međusobno povezati.

Globalni projekt Jane’s Walk je pokrenut 2006. u Torontu (Kanada) s ciljem provođenja u stvarnost ideja urbanistice Jane Jacobs (1916. – 2006.). Ona je promovirala ideju gradskih šetnji na kojima se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u zanimljivostima svojih gradova, ali i zajedničkoga aktivnog sudjelovanja u životu i razvoju po mjeri čovjeka. Aktivnosti ovog projekta provode se od 2006. i trenutno obuhvaćaju 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata.

Zagreb se toj mreži gradova priključio 2015. godine kroz aktivnosti projekta „Mapiranje Trešnjevke“ u okviru Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator projekta za Grad Zagreb. S ciljem povezivanja i ostvarivanja suradnje s kolegama, koji se bave sličnom problematikom u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim i europskim gradovima, 2018. je godine održan prvi Jane’s Walk seminar pod naslovom „Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse“ na kojem je sudjelovalo 30 sudionika iz 12 zemalja uz predavače iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Seminar je financijski podržan od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Austrijskoga kulturnog foruma i Mađarskog instituta u Zagrebu.

Više informacija o seminaru i prijavama možete pronaći na poveznici ovdje.

Aktualno