clanak False

Nadbiskup đakovačko-osječki kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić, primio je danas, dan uoči zasjedanja Biskupske konferencije, nadbiskupa đakovačko-osječkog, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića...
20.04.2009.

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas, dan uoči zasjedanja Biskupske konferencije, nadbiskupa đakovačko-osječkog, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića i kancelara vlč. Fabijana Svalinu.

Na sastanku u gradskoj palači Dverce, bilo je riječi o katedrali u Đakovu, jednom od bisera hrvatske kuturne baštine koju nam je ostavio mecena hrvatskog naroda Josip Juraj Strossmayer, đakovački i srijemski biskup. Visoki je gost zagrebačkoga gradonačelnika upoznao sa stanjem katedrale, koju je Papa Ivan XXIII, posjetivši je kao apostolski nuncij u Bugarskoj, nazvao najljepšom crkvom između Venecije i Carigrada, a u koju je neophodno uvesti centralno grijanje. Nadbiskupija đakovačko-osječka ne može pokriti te troškove, jer još uvijek ulaže u izgradnju ili popravak crkvenih objekata koji su uništeni u vrijeme Domovinskog rata, točnije, tridesetak je uništeno, a pedestak teško oštećeno.

Zahvalivši predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije na posjetu, gradonačelnik je naglasio da će Zagreb svakako sudjelovati u projektu izgradnje centralnoga grijanja u đakovačkoj katedrali koja bi se, smatra, morala realizirati prije sljedeće zime.


Gradske vijesti - 2009.