clanak False

Najava akcije Sat za naš planet

24.03.2009.

Poštovana kolegice Satalić, predstavnice Svjetskog fonda za zaštitu prirode,
Uvažene kolegice i kolege i predstavnici medija,

S posebnim zadovoljstvom želim vas i vaše kolegice pozdraviti u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba i zahvaliti vam na zamolbi da se naš grad Zagreb u subotu 28.ožujka 2009.g. pridruži akciji „ Sat za Zemlju „ Svjetskog fonda za zaštitu prirode.
Globalno zagrijavanje i klimatske promjene nezaobilazni su opći svjetski problem i opasna prijetnja brojnim aspektima života i razvoja na Zemlji.
Duboka je i realna današnja zabrinutost čovječanstva zbog klimatskih promjena, porasta potrošnje energije, povećane ovisnosti uvozu fosilnih goriva, te njihovim štetnim utjecajima na okoliš i gospodarstvo,
Realno stanje zahtijeva brze i učinkovite odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama, ali i intenzivnu suradnju i sinergiju na međunarodnom planu.
Realizacija politike održivog razvoja EU, čija će članica uskoro biti i Hrvatska, temelji se na dva osnovna dokumenta: Lisabonskoj i Geteborškoj strategiji.
Navedeni dokumenti, kao i niz drugih, pridonijeli su sazrijevanju društvene svijesti o vrijednosti pojedinih funkcija grada za kvalitetu života njegovih stanovnika.
Jedan od važnijih rezultata ogleda se u razvoju društvene participacije u procesima planiranja uporabe i uređenja prostora, kao i u intenziviranju aktivnosti na donošenju Lokalnih programa održivoga razvoja, u skladu s principom Misli globalno, djeluj lokalno.

Održivi razvoj je najveći izazov čovječanstva u 21. stoljeću

Razvijati se održivo nije lak zadatak. Mukotrpan je to i dugoročan proces ali sigurno neminovan.
Grad Zagreb je odlučan aktivno provoditi planirane mjere i procese održivog razvoja za ostvarenje vizije, Grad Zagreb - grad održivog razvoja, u suradnji sa svim relevantnim subjektima u zemlji i inozemstvu.
Ona je utemeljena na želji za ostvarenjem bolje svakodnevice Zagrepčana, jer samo poznavanje njihova života, aspiracija i prioriteta ispisivati će naše buduće programe razvoja .

Svečanim činom potpisivanja Energetske povelje , potpisivanjem pisma namjere i davanjem Izjave o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša 28. ožujka 2008.g., potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika Europske komisije sa 372 grada u Europskom Parlamentu 10.veljače 2009.g. i prihvaćanjem Deklaracije o klimatskim promjenama mreže Europskih gradova Eurocities 16.ožujka 2009.g., istakli smo čvrsto strateško opredjeljenje i primarne ciljeve politike odgovorne Gradske uprave Grada Zagreba na daljnjoj provedbi programa promoviranja i primjene mjera energetske učinkovitosti, smanjenja emisije stakleničkih plinova i svjetlosnog zagađenja, održivog razvoja i zaštite okoliša uporabom ekološko prihvatljivih i obnovljivih izvora energije te primjeni najsuvremenijih energetskih tehnologija na cjelokupnom području Grada Zagreba, na dobrobit svih naših građana i budućih generacija.
S posebnim ponosom i zadovoljstvom želimo biti dijelom ove plemenite globalne kampanje zajedno sa preko 1000 gradova širom Svijeta i poduprijeti snažnu globalnu poruku svjetskim čelnicima, koji će se okupiti na Međunarodnoj Konferenciji Ujedinjenih Naroda o Klimatskim Promjenama u prosincu 2009.g. u Copenhagenu , da svi zajedno možemo i moramo poduzeti akcije protiv globalnog zatopljenja koje će smanjiti emisije stakleničkih plinova u atmosferu.


Pozivam građane Grada Zagreba, sve institucije i poslovne subjekte da u subotu 28. ožujka 2009.g. od 20,3o – 21,3o sati, potpunim isključenjem ili smanjenjem rasvjete na minimum u svojim domovima i poslovnim objektima, simbolično daju potporu ovoj plemenitoj akciji i pokažu zajedništvo sa svim narodima Svijeta.


Za očuvanje onog što nema alternative,

Za generacije koje dolaze,


Ugasite vaše svjetlo i dajte svoj glas za Zemlju.


Hvala