clanak False

Najavljen 14. Festival hrvatske glazbe u Beču

03.10.2018.
(www.zagreb.hr/HINA) Program "14. festivala hrvatske glazbe u Beču" (14. Festival der kroatischen Musik in Wien), koji se održava od 15. do 29. listopada, predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Festival koji predstavlja bečkoj publici, u prestižnim koncertnim prostorima, hrvatske glazbenike i hrvatsku glazbu, su predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hrastec Sočo, savjetnik ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis i pijanist Aljoša Jurinić.

Mi ćemo se u Beču predstaviti sa zaista dobrom glazbom, žanrovski vrlo raznolikom - od jazza, tradicijske glazbe pa sve do eminentnih hrvatskih autora i glazbenika u kojima će „zahtjevna“ bečka publika moći uživati, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević uz naglasak kako će ti koncerti biti svojevrsna pozivnica austrijancima za dolazak u Zagreb i Hrvatsku,a što je još jedan aspekt suradnje i zbližavanja.

Pomoćnica ministrice Hraste Soče rekla je kako je ovogodišnji program festivala dodatno profiliraniji time što vrsni umjetnici nastupaju u prestižnim bečkim prostorima i kako je to nastavak jedne odlične bilateralne suradnje koju Hrvatska već godinama ima s Austrijom.

Savjetnik ravnatelja KD Lisinski Josip Nalis najavio je da će tijekom petnaestak dana u Beču biti održano pet koncerata, jedna izložba i jedna radionica. Predstavljanje Festivala bit će uz izložbu "Otto Wagner i hrvatska arhitektura" u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču 15. listopada, napomenuo je dodavši kako je poticaj za izložbu činjenica da se hrvatsko Veleposlanstvo nalazi u nekadašnjoj Wagnerovoj kući. Napomenuo je kako se izložba održava u prostorijama stana u kojemu je Wagner živio i projektirao. Najavio je i da će pijanist Aljoša Jurinić na glasoviru izvoditi djela Schumanna, Chopina i hrvatskoga skladatelja Blagoja Berse te istaknuo da će na festivalu nastupiti i Ansambl Antiphonus pod vodstvom umjetničkoga ravnatelja Tomislava Fačinija.
U Beču će nastupiti još i Zagrebački solisti, Orkestar anasambla Lado te Elvis Stanić group, najavio je Nalis.

Pijanist Aljoša Jurinić izrazio je zadovoljstvo što će nastupiti u Musikvereinu te izvoditi djela svojih omiljenih autora Schumanna, Chopina i Berse.
 

Gradske vijesti - 2018.