clanak False

Najavljena 57. Međunarodna smotra folklora Zagreb

03.07.2023.
Od 19. do 23. srpnja u Zagrebu će se održati 57. Međunarodna smotra folklora, najprestižnija folklorna smotra u Hrvatskoj koja okuplja brojne domaće i inozemne folklorne skupine, najavljeno je danas na konferenciji za medije u prostoru ansambla Folklornih plesova i pjesama LADO na Trgu Republike Hrvatske. Tema ovogodišnje smotre je, „Pokraj Kupe, lađane vodice – obilježavanje stote obljetnice Pokupske ekspedicije“.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević koji je ovom prilikom pozvao sugrađane i turiste da posjete i uživaju u programu 57. Međunarodne smotre folklora.

„Hvala svim čuvarima tradicijske kulture i svima koji sudjeluju u ovogodišnjim priredbama. Posebno nam je drago da će ove godine sudjelovati petnaestak folklornih skupina iz Pokuplja, deset folklornih skupina iz Hrvatske i deset ansambala iz inozemstva. Vjerujem da će se naći ponešto za svaki ukus i svakog posjetitelja!“, poručio je gradonačelnik. Zahvalio je Turističkoj zajednici grada Zagreba i Ministarstvu kulture da odličnoj suradnji u organizaciji i pripremi ovog projekta.  

Umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb Tvrtko Zebec je objasnio da su glavni ciljevi Smotre njegovanje tradicijske kulture, čuvanje zavičajne baštine i afirmacija folklornog amaterizma.

Programi folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i onih iz hrvatske dijaspore, održavat će se na tri gradske pozornice u samom središtu grada – na Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu i Europskom trgu. Program je popraćen zanimljivim plesnim i glazbenim radionicama za koje uvijek vlada veliko zanimanje.

Kako su istaknuli organizatori, Međunarodna smotra folklora Zagreb festivalska je priredba od nacionalnog značaja te je članica međunarodne mreže folklornih festivala (CIOFF) te nosi oznaku kvalitete Europske asocijacije festivala (EFFE).

Gradske vijesti