clanak False

Natjecanje orača Republike Hrvatske

02.09.2017.
Na parceli u neposrednoj blizini hale Fragaria d.o.o.u Kupinečkom Kraljevcu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorili su Natjecanje orača Republike Hrvatske – 15. natjecanje orača traktorima i 6. natjecanje orača.

U oranju s traktorima sudjelovalo je 30 natjecatelja iz 15 županija, a u natjecanje u oranju s konjima 6 natjecatelja. Natjecanje se održalo u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Savjetodavne službe i Udruge orača Grada Zagreba (UOGZ) i u suorganizaciji Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), Fragarie d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Evo nas ovdje nakon 60 godina od prvog natjecanja u oranju koje se održalo na površinama ondašnjeg vrtlarskog poduzeća Žitnjak..Grad Zagreb zajedno sa Zagrebačkom županijom proizvede hrane više nego ijedna županija u Hrvatskoj. Subvencioniramo proizvodnju i budućnost Hrvatske je autohtonim domaćim proizvodima sa hrvatskih njiva, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Ministar Tolušić istaknuo je kako je za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose.Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima, dodao je ministar poljoprivrede.

Grad Zagreb i njegov Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo dugi niz godina podržavaju rad Udruge orača Grada Zagreba, sve kako bi se promoviralo oranje kao najvažnija operacija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i najvažnija agrotehničku operacija u procesu obrade tla. Kontinuirana edukacija orača na natjecanjima u oranju, i na županijskim i na državnim, od iznimne je važnosti za poljoprivrednu proizvodnju.

Gradske vijesti