clanak False

Nevrijeme u Zagrebu

25.07.2020.
Vezano uz nevrijeme koje je sinoć pogodilo Zagreb predstavnici operativnih i drugih resornih službi izvijestile su o provedenim aktivnostima na terenu te daljnjem planu sanacije.  

Sinoć oko 21:00 sat počelo je nevrijeme u Zagrebu tijekom kojeg je, prema podacima DHMZ-a na području Zagreba palo oko 80 l kiše po m² što ukazuje na ekstremnu količinu oborina, a u ovom slučaju riječ je o tri puta većoj količini u odnosu na projektirano i izgrađeno stanje kapaciteta sustava odvodnje. 
"Hvala svim službama na promptnoj reakciji. To je bila prekomjerna oborina koju sustav Zagreba, kao što ne bi mogao nijednog drugog grada, jednostavno nije mogao podnijeti", rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Ekipe Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. su tijekom noći zaprimile oko 400 poziva, izvršeno je oko 150 intervencija dok je na terenu bilo aktivno 16 ekipa ViO. Intervencije su još uvijek u tijeku te će se iste provoditi i u narednim danima.  
 
Vatrogasna društva su imala 250 intervencija na kojima je sudjelovalo 80 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe i 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tijekom noći, osim ispumpavanja vode, intervencije su bile i na dva požara u obiteljskim kućama. Nažalost tijekom intervencije, vatrogasac iz DVD-a Kustošija je, uslijed zatajenja srce, izgubio život. 
Izrazivši sućut obitelji poginulog vatrogasca i najavivši sutra posjet obitelji, gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako se sve ovo može sanirati, ali se izgubljeni život ne može nadoknaditi. „Vatrogasci se svakoga dana susreću s mnogim neprilikama, riskiraju svoje živote i  ne štede sebe kako bi pomogli građanima. Na tome im veliko hvala“. 


Što se tiče građana koji imaju štetu, Grad će učiniti sve da se pomogne tim ljudima, dok će javne institucije sanirati ili država ili grad ovisno u čijoj su ingerenciji. 

Sve službe su i dalje na terenu, od ViO, Zagrebačkih cesta koje su intervenirale na 18 lokacija prema dojavama građana i MUP-a, do Čistoće čijih tridesetak ekipa čisti ulice, podvožnjake… Sve ekipe će biti na terenu i u pripravnosti sve dok se grad ne dovode u normalno stanje.  

Što se prometa tiče, jedna od najvažnijih informacija je da je Miramarska ulica puštena u promet kao i da su sve linije ZET-a od 4:00 sata uredno prometuju (od ukupno 130 linija javnog gradskog prijevoza, njih sedam je sinoć bilo u zastoju). 

 

 

Gradske vijesti - 2020.