clanak False

Obilazak vodospreme u Noršić Selu

19.06.2018.
Gradonačelnici Zagreba i Samobora, Milan Bandić i Krešo Beljak sa suradnicima su obišli vodospremu u Noršić Selu koja je izgrađena 80-ih godina prošlog stoljeća, a iz koje se napajaju Noršić Selo, Baščić Breg, Solina, Gluščić Breg i Jarušje.

Naime, stanovnici Stojdrage i Noršić Sela gdje živi 114 domaćinstava se suočavaju s čestim problemima u redovnoj vodoopskrbi. Izvorište iz kojeg se napaja Stojdrage je nedostatnog kapaciteta, a za Noršić Selo i njemu gravitirajućih mjesta u ljetnim mjesecima presušuje. Tijekom kišnog perioda ili uslijed topljenje snijega voda se zamućuje pa stanovnici često ostaju bez vode ili su prekidi redovite vodoopskrbe česti.

Cilj nam je da svi koji su u sustavu vodoopskrbe imaju kvalitetnu vodu. Administrativnu zavrzlamu koja se ovdje dogodila ćemo riješiti u trianglu Grada Zagreba, Grada Samobora i Hrvatskih voda, rekao je na licu mjesta, na granici Samoborskog gorja i Žumberka zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik Samobora Beljak je izrazio zadovoljstvo što su se stvari pokrenule s mrtve točke. Spletom okolnosti, sredinom 80-ih godina Samoborski vodovod je potpao pod Zagrebački. Imamo sreću što gradonačelnik Zagreba Milan Bandić razumije probleme malog čovjeka i na tome mu zahvaljujem. Još nas čeka puno posla jer ovo nije izolirani slučaj, naglasio je te je dodao kako se nada da će nastavak biti preuzimanje Žumberačkog vodovoda.

Tehnički direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot je objasnio da su izradili idejni, odnosno glavni projekt za sanaciju primarne vodoopskrbne mreže u Noršić Bregu u dužini od 5 300 m te da je pred ishođenjem građevinske dozvole.

Da bismo kvalitetno i dugoročno riješili problem snabdijevanja upravo ove vodospreme, a iz koje će gravitacijom voda dolaziti do svakog domaćinstva, potrebno je pronaći novo izvorište. Jedno takvo je Kostanjevec koje je odavde udaljeno nešto malo manje od 5 km. Trebamo izgraditi vodoopskrbni cjevovod. Prošli tjedan smo kartirali trasu, izmjerili visine te kapacitete zdenca i pumpi, objasnio je Marin Galijot te je napomenuo da je prošli tjedan riješen problem vodoopskrbe Stojdrage čiji je vodoopskrbni sustav prespojen na Žumberački vodovod.
 
 
 

Gradske vijesti - 2018.