clanak False

Obilježavanje 100. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata

10.11.2018.
Velikoj svjetskoj manifestaciji obilježavanja stote godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata na simboličan način, polaganjem vijenaca, pridružit će se i Grad Zagreb.
 
Na stotu godišnjicu primirja, 11. studenoga, u 11,00 sati, na Gradskom groblju Mirogoj, predstavnici Grada Zagreba, zajedno s Udrugama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, položit će vijenac na spomenik/kosturnicu u kojoj se nalazi oko 3.300 posmrtnih ostataka vojnika iz Prvoga svjetskog rata. Vijenac će biti položen i na spomen ploču svim poginulim hrvatskim vojnicima koja se nalazi na tzv. Rudolfovoj vojarni u ulici Republike Austrije 20.
 
Ovim činom, Grad Zagreb će privesti kraju četverogodišnji program obilježavanja ovoga iznimno značajnog, ali i poprilično zaboravljenog i zanemarenog dijela hrvatske povijesti. Prema procjenama u Prvome svjetskom ratu izgubilo je živote između 150.000 - 200.000 hrvatskih vojnika. Najmanje što danas možemo učiniti je, barem na trenutak, prisjetiti se naših predaka, njihove patnje i žrtve.

Gradske vijesti - 2018.