clanak False

Obilježen Međunarodni dan primalja u KBC Zagreb

06.05.2019.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić danas je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj prisustvovala obilježavanju Međunarodnoga dana primalja pod sloganom Primalje – zaštitnice žena.  

Glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode Đurđica Zlodi istaknula je da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja informirati javnost o ključnoj ulozi primalja u snižavanju maternalnog i novorođenačkog mortaliteta, kao i proslaviti postignuća primaljstva i napredak u poboljšanju primateljske skrbi.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da u svijetu pri porođaju umre više od 340 tisuća žena godišnje. Devedeset posto tih smrtnih slučajeva događaju se u zemljama u razvoju i to upravo zbog nedostatka osnovne skrbi pri porođaju. Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi ističu važnost uloge primalja u smanjenju tih strašnih brojki, naglašavajući da svijet treba primalje više nego ikada.

Istaknula je, također, da Grad Zagreb čitavim nizom aktivnosti nastoji poboljšati uvjete dolaska novog života na svijet. Već duže od 18 godina Ured za zdravstvo organizira besplatne trudničke tečaje na 11 lokacija u domovima zdravlja pod ingerencijom Grada Zagreba. U sklopu Programa promicanja i unapređenja dojenja u zajednici, za razdoblje 2019.-2021., osnovano je 5 savjetovališta za dojenje, postavljenje su klupe za prematanje i dojenje na 5 lokacija u gradu, a ujedno je postavljeno i 10 stolića za prematanje unutar Gradski upravnih tijela, rekla je zamjenica Majić.

Organizator obilježavanja, Hrvatska komora primalja, u suradnji s Gradom Zagrebom - Gradskim uredom za zdravstvo, odlučila je svoj dan obilježiti darujući ženama i njihovim partnerima besplatni tečaj za trudnice i njihove partnere, a koji će voditi primalje s dugogodišnjim iskustvom rada u rodilištima.

Gradske vijesti - 2019.