clanak False

Obljetnica uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine

28.11.2019.
Danas je u Matici hrvatskoj pod nazivom Ti si meni po serdini srca obilježena prva godišnjica  uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine u organizaciji Međimurske županije, Matice Hrvatske, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Instituta za folkloristiku te Udruge Matapur.

Međimurska popevka je tradicionalni oblik pjevanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj čiji prvi notni zapis datira još u 16. stoljeće, a održala se sve do danas i postala je važna sastavnica međimurskoga i hrvatskog kulturnog identiteta.

Gradonačelnik Milan Bandić je u svome pozdravnom govoru rekao da je ovo priznanje još jedan dokaza tisućljetne tradicije hrvatskog čovjeka i njegova doprinosa europskoj kulturi. ''S popevkom se Međimurci žene, idu u crkvu, vesele se i plaču, a sve to čini cijelu lepezu emocija i izražava kompleksnosti teškoga seljačkog života'', istaknuo je gradonačelnik.

''Mi Međimurci jako volimo delati, a jako malo hvaliti i zbog toga svima koji su doprinijeli da cijeli svijet sazna za prekrasnu popevku u kojoj ćete i danas uživati hvala'', naglasila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Rukovoditeljica odjela za kulturu  Hrvatske matice iseljenika Snježana Jurišić je kazala da je očuvanje hrvatskog folklora za Maticu od velike važnosti jer većina hrvatskih iseljenika svoju pripadnost izražava upravo glazbeno-scenskim prikazima.

Predsjednik zajednice KUD-ova Međimurske županije Dejan Buvač je napomenuo da je svjestan da je zbog svojih molskih i lirskih melodija međimurska pjesma bila nadahnuće  velikim i impozantnim djelima mnogih glazbenika. ''Godišnjica ovoga velikog događaja za naš kraj i zemlju izaziva u svima nama izniman ponos!'', rekao je.

Upisom na ovu prestižnu svjetsku listu  odano je priznanje svim Međimurkama i Međimurcima koji s ponosnom čuvaju svoju bogatu glazbenu baštinu i koju su izvan hrvatskih granica proslavili mnoge pjevačice i pjevači te instrumentalisti i muzikolozi.

Nazočne su također pozdravili: književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač, zamjenik ravnateljice zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku Tvrtko Zebec te pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Proslava godišnjice se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture.

Gradske vijesti - 2019.